fbpx
Porodična trpeza

Kolač sa limunom

Kolač sa limunom

Nikada do sada nisam pravila kolač sa limunom. Dešavalo se da limun bude jedan od sastojaka, ali nikada nešto što je dominantno i određuje glavni ukus kolača. Često sam na televiziji viđala da u Americi prave torte sa ukusom limuna, a i pre, sada već deceniju i po, gledala sam „Očajne domaćice“ i glavni adut Bri (Marša Kros), bio je upravo tradicionalni američki kolač sa limunom. Tek juče mi je palo na pamet da probam da ga napravim.

Sočni limun kolač

Koliko ne volim hlebaste torte, toliko volim takve kolače. Ovaj je kao neki sladak hleb, ali je baš sočan i divan. Nije mi baš bilo jasno kako neće biti kiseo i da li će biti previše sladak obzirom na količinu šećera koja se stavlja. Međutim, sve je u odnosu baš kako treba. Cela kuća miriše sveže na limun, a kolač posebno.

Sastojci za kolač sa limunom:

  • 6 jaja
  • 150 ml vode
  • 150 ml ulja
  • 330 grama šećera
  • 370 grama brašna
  • prašak za pecivo
  • vanilin šećer
  • 1 limun

Kako se pravi kolač sa limunom?

Potrebne su vam dve činije, mikser i pleh srednje veličine ili kalup za pečenje kuglofa.

Prvo odvojite belanca u jednu, a žumanca u drugu činiju. Belanca mikserom umutite u čvrst sneg.

kolač sa limunom
Kolač sa limunom

U posudu sa žumacima dodajte ostatak sastojaka, s tim što ćete prvo izrendati koru limuna, a zatim iscediti ceo limun u smesu. Nakon što ste mikserom umutili sve sastojke, dodajte u tu masu kašiku po kašiku belanaca i mutite na najsporijoj brzini. Ovo je važno da se belanca ne bi pretvorila u vodu, dobićete ujednačenu poluretku smesu. Sipajte smesu u podmazan pleh i pecite u zagrejanoj rerni 35-40 minuta na 180 stepeni.

Napomena:

*Jedno vreme nisam koristila koru limuna u kolačima, jer je kružila neka priča kako nije jestiva, da to ne treba raditi i slično. Međutim, kako sam ljubitelj kanala 24kitchen i kako tamo redovno svi rendaju koru u kolače, vratila sam se primeni ovoga. Vodim računa samo da limun bude detaljno opran pre rendanja kore.

*Kada kolač izvadite iz rerne, sačekajte da se malo prohladi, pa ga pospite prah šećerom, lakše će se seći kada nije potpuno vruć. Kod nas je bilo nestrpljivih, pa slike nisu baš idealne.

Još recepata:

Reklame

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button