pita sa malinama i pudingom
Pita sa malinama i pudingom

Moram priznati da nisam neki ljubitelj klasičnih slatkih pita sa gotovim korama. Posebno ako nije obična pita sa jabukama. Pita sa šumskim voćem ili višnjama uvek nekako ispadne kisela i retko je sočna, a kompaktna. Ova je baš takva.

Recept nije najjednostavniji, trebaće vam malo više sudova i više od par minuta vremena za pripremu. Nije komplikovan recept i nešto što može da vam "ne uspe".

Pita sa pudingom i malinama ili višnjama

Sastojci za pitu sa malinama

  • 500 grama gotovih kora za pitu
  • 2 jajeta
  • 15 kašika šećera
  • 150 ml ulja
  • 200 ml jogurta
  • 100 grama griza
  • 1 prašak za pecivo
  • 500 ml mleka
  • 1 puding od vanile ili slatke pavlake
  • oko 300 g malina ili višanja

* trebaće vam i šećer u prahu za posipanje kada pita bude gotova

Kako se pravi pita sa malinama i pudingom?

Fil za pitu

Staviti 500 ml mleka da se greje i skuvati uobičajeno puding po uputstvu sa kesice uz dodatak 9 kašika šećera. Ostaviti ga da se prohadi uz povremeno mešanje.

Drugi fil napraviti tako što umutite prvo 2 belanceta mikserom dok ne dobijete beli sneg, potom dodajte 6 kašika šećera i uz stalno mućenje žumanca, ulje, jogurt i na kraju griz i prašak za pecivo. Ovaj fil će vam služiti za premazivanje kora.

Prebrojte koliko kora ima u pakovanju, obično tanjih bude 16-20. Podelite tako da svaki rolat ima oko 4 kore, pa tako i fil planirajte.

Priprema pite

U pleh od rerne stavite papir za pečenje (ili podmažite pleh sa malo ulja).

Stavite jednu koru na radnu površinu, na nju sipajte 2 do 3 kašike fila pa ih razmažite. Preko stavite narednu i tako sve 4. Preko poslednje stavite celom dužinom deo pudinga, a preko njega rasporedite višnje ili maline.

* Važno je da voće prethodno ocedite i ako je previše vlažno dodate kašiku griza.

Ovaj postupak ponavljajte dok imate kore i materijal. Na kraju će ostati nekoliko kašika kojima ćete premazati kore u plehu odozgo. Pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni oko 25-30 minuta.

Pečenu pita isecite na komade kada se ohladi i pospite šećerom u prahu.

Postupak pripreme sa višnjama umesto malina je potpuno isti. Jedina je razlika što ćete višnje sigurno morati dobro da ocedite pre dodavanja na kore.

 

 

 

Booking.com