fbpx
PorodicaPorodična trpeza

Bezglutenske vanilice i bez jaja i orašastih plodova

Za osobe koje su na ishrani bez glutena ili imaju neke druge alergije najveći izazov je napraviti stare recepte koji su svojim mirisima od kuće stvarali dom. Jedan od starinskih kolačića koje su bile neizostavan deo toplog porodičnog doma su vanilice bez glutena. U varijanti za alergične i intolerante na hranu i osobe sa celijakijom pravimo ih u varijanti bez glutena, bez jaja i bez orašastih plodova.

Mnoge glutenske recepte je veoma lako napraviti u bezglutenskoj varijanti. Ovo je jedan od njih. Ako znamo da bezglutensko brašno traži malo više tečnosti nego glutensko i ako znamo da osetimo testo pod rukama, onda svaki recept veoma lako možete “prevesti” u bezglutenski.

Vanilice bez glutena, bez jaja i bez orašastih plodova

Svaki recept za vanilice liči jedan na drugi. Nijanse u promeni razmera su u pitanju. Starinski šmek vanilica bez glutena i bez jaja postiže se ukusom putera i dodavanjem vanile.

Sastojci za bezglutenske vanilice

  • 250 g bezglutenskog brašna
  • 100 g putera
  • 100 g šećera
  • 100 ml vode
  • 1/2 kašičice praška za pecivo
  • vanilin šećer
  • džem

Priprema vanilica bez glutena

Pomešati sve suve sastojke i lagano ih umesiti sa tečnim, s tim da se vanilin šećer prvo pomeša sa vodom na tihoj vatri. Ostaviti da se smesa ohladi u frižideru oko 3 sata. Pre pripreme, izvaditi iz frižidera pola sata ranije. Rastanjiti testo, praviti oblike i peći 15 minuta na 180 stepeni. Po završetku kolutove spajajte sa džemom.

Bezglutenske vanilice

Ukoliko imate zdravstvenih potreba koje zahtevaju bezglutensku ishranu, u Beogradu se jednom mesečno održavaju radionice bezglutenskog kuvanja u organizaciji portala Alergija i ja na kojem se možete detaljnije raspitati o svim informacijama vezanim za način ishrane bez alergena i glutena.

Pročitajte: Bezglutenski voćni mafini bez šećera

Reklame

Related Articles

Back to top button