da li beba može poceti ponovo da sisa
Povratak na dojku posle 20 dana prekida laktacije

Povratak na dojku posle perioda prekida

Dojila sam bebu uz dohranu 2 meseca, a zatim nije hteo da doji nego samo na flašicu. Onda sam rešila da prestanem jer je plakao i nije hteo dojku, ali prošlo je već 20 dana i ja imam još mleka pa me interesuje da li smem da pokušam opet. Neki kažu da je sad mleko štetno. Prva 3 deteta sam dojila preko dve godine i u velikoj sam dilemi.

ODGOVOR SAVETNICE ZA DOJENJE:

Poštovana,

to je samo jedan od mitova, da se nešto može desiti sa mlekom ako postoji prekid da beba ne sisa par sati/dani. Ne može. Mleko se stvara dok beba aktivno sisa, nešto kao protočni bojler - koliko odvadi toliko količine se stvori.

Kod vas je problem nastao verovatno jer je beba navikla na flašicu tj. na brz mlaz koji ide preko nje. Da bi došla do mleka iz dojke, beba mora da se potrudi da ga izvuče, a bebe koje su navikle da im ide lako na flašicu jednostavno ne žele da se trude i bune se na dojci i odbijaju je.

Ako želite da vratite bebu na dojku za početak dosta strpljenja treba.  Kako će se vaša beba ponašati tokom tog pokuašaj nije moguće znati unapred, jer svaka beba je drugačija. Tako će neke bebe brzo da prihvate dojku, a neke neće.

Takođe, dojenje može jednog dana može da ide dobro, a već narednog da ne ide. Jednostavno, probajte sutradan ponovo.

Prvo, potrebno je da nudite bebi dojku na svaka 2-2,5 sata, i tokom dana i tokom noći. Ako se beba odbija, nemojte da forsirate već nahranite bebu, pa kasnije pokušajte ponovo.

Ukoliko beba ne želi svaki put da prihvati dojku, tada se izmlazajte jer morate da dodatno stimulišete proizvodnju količina koje su se smanjile jer beba nije sisala. Izmlazate svaku dojku po 10 minuta, čak i na prazno.

Nije loše i da uključite da koristite piskavicu iliti grčko seme (kupuje se u zdravoj hrani, samelje i uzimajte 3 puta dnevno po 1 kafena kašikica).

Dojite bebu pre, posle ili između hranjenja, koliko god ona želi, bez obzira koliko je adaptiranog mleka popila.

Kada beba prihvati dojku i počne lepo da sisa, počnite da smanjujete količinu mleka u flašici za po 10 ml dnevno.

Ako koristite varalicu, nemojte više već bebinu potrebu za sisanje zamenite dojkom.

Nudite bebi dojku kada nije previše gladna, kad je pospana i opuštena ili kada tek počne da se budi.

Premažite areolu i bradavicu vašim mlekom, da bi je beba lakše prihvatila.

Podoji neka su u zamračenoj sobi ili prostoru bez jakih spoljašnjih nadražaja.

Provedite više vremena u maženju sa bebom i što više kontakata koža-na-kožu.

Koristite sistem za relaktaciju, tj. dohranjujte bebu dok ona sisa.

Pratite vašu bebu. Brojite mokre pelene - mora da ih ima najmanje 6 tokom 24 sata -  to je pokazatelja da unosi dovoljno mleka.

Sve ovo nije lako, kao što rekoh, potrebno je dosta strpljenja, ali uvek imajte na umu da se svaka dodatna kap majčinog mleka računa. Srećno!

 

Milena Kostić, savetnica za dojenje

Vaša pitanja možete poslati na Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Odgovore na sva pitanja možete pročitati OVDE

Sve o dojenju - KLIK

Pitajte stručnjaka

More Articles