promenjen ukus hrane posle koronavirusa
Promenjeno čulo ukusa posle koronavirusa

Poštovana,

Našem detetu od 13 godina se dva meseca nakon preležanog kovida, čulo mirisa i ukusa izmenilo tako da joj mnoge namirnice mirišu na pokvarenu hranu. Alarmantno je da su joj te namirnice bile glavni izvor belančevina: meso i prerađevine, mahunarke i jaja. Jedini izvor belančevina koji joj ne smeta su mleko i mlečni proizvodi. Ishrana je zato postala jednolična, pa se plašimo za njen razvoj. Postoji li neki način da se taj neugodni miris prikrije? Kako da se pojača unos belančevina?
Unapred hvala!

Odgovor nutricioniste: Promenjeno čulo ukusa posle COVID-19

Poštovani,
Nakon preležanog virusa korona čulo mirisa se vraća u normalu i nakon nekoliko meseci. Možete da pokušate da prikrijete korišćenjem više biljnih začina u kuvanju, kao i pravljenjem složenijih jela koje će imati jaja i meso u ishrani.

Mleko i mlečni proizvodi svakako imaju sve esencijalne proteine, ali ovde treba da vodite računa i o gvožđu koje se nalaze u mesu, jajima i mahunarkama, tako da obogatite detetu hranu sa zelenim povrćem, cveklom, aronijom.

Srdačan pozdrav,

Dr Olga Ličina, klinički nutricionista 

Dr Olga Ličina je autor bloga Jedi zdravo, a možete je pratiti i na Instagramu.

Nutricionisti pitanja možete postaviti i putem mejla: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Ostale odgovore na pitanje nutricioniste možete pročitati OVDE

Pitajte stručnjaka

More Articles