fbpx
Logoped

Dete ubacuje L umesto R u govor

Majka dečaka od 3 i po godine je pisala logopedu sa pitanjem oko problema sa izgovorom određenih glasova i zato što dete ubacuje L umesto R tokom govora.

Pitanje:

Pozdrav,
Majka sam dečaka koji ima 3 i po godine. Kada je progovorio čisto je pričao, nisam primetila nikakve nepravilnosti. Međutim, poslednja 2-3 meseca, počeo je da ima problema sa izgovaranjem slova R, L, H, čak umesto slova L ubacuje slovo R. Zakazali smo logopeda i čekamo termin. Ako možete da mi odgovorite i da čujem Vaše mišljenje jako će mi značiti.
Pozdrav i hvala unapred.

logoped
Dete ubacuje L umesto R u govor

Odgovor logopeda: Dete ubacuje L umesto R u govor

Poštovana,
Normalno je da deca prilikom usvajanja glasova favorizuju jedan glas dok ga potpuno ne automatizuju. Tako da zamena L glasom R nije neuobičajena pojava. Kad bude potpuno usvojio izgovor glasa R u svim pozicijama u reči, prestaće da ga menja sa drugim glasovima. Vi mu možete pomoći tako što ćete izgovarati parove reči koje se razlikuju samo u glasu L i R. Luka – ruka; more – mole… ili reči koje sadrže oba glasa – moreplovac, lovokradica…
Nadam se da ste dobili konkretne savete i da će se izgovor Vašeg sina brzo popraviti.
Ako imate još neka pitanja budite slobodni da pišete.
Pozdrav,

Dete ubacuje L umesto R u govor
Dete ubacuje L umesto R u govor

Marija Ranisav, logoped

Edukativni centar “Prve reči”

Sva pitanja Mariji možete postaviti na logoped@demetra.rs

Ostala pitanja o razvoju govora možete pročitati OVDE

 

Prve reci logoped s

Reklame

Marija Ranisav

Ja sam Marija Ranisav. Diplomirala sam 2009. godine na fakultetu za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju na odseku za logopediju. Tokom 2013. godine sam zavrsila edukaciju “Opšta i specifična reedukacija psihomotorike sa opštom defektološkom dijagnostikom i relaksacijom”. Svoja prve korake u radu sa decom ostvarila sam stažirajuci u DZ Zemun, u predškolskom savetovalištu. Od tada se bavim savetodavnim radom, dijagnostikovanjem i tretmanom dece predškolskog i ranog školskog uzrasta. Mama sam dva dečaka i jedne devojčice. Ako imate neka pitanja ili dileme vezano za govorno-jezički razvoj Vašeg deteta, ja sam tu da pronađem pravi odgovor.

Related Articles

Back to top button