dete kasni u razvoju
Dete ima 4 godine i kašnjenje u razvoju
Poštovana,
Brinem za svog bratanca koji ovog meseca puni 4 godine, a koji ne priča. Kada pitam brata, kaže da su obavili sve preglede koji su u redu. Dete ide kod logopeda. Ide u vrtić. Ne jede samostalno, fiziološke potrebe ne obavlja samostalno. Rađena je magnetna rezonanca koja je u redu i još neko ispitivanje odnosno praćenje u snu (ne razumem se baš) koji je u redu. Baš sam zabrinuta.
Hvala unapred!

Odgovor logopeda

Poštovana,

Iz svega što ste naveli evidentno je da postoji kašnjenje u psihomotornom razvoju. Obzirom da je dete uključeno u logopedski tretman daje mi do znanja da su roditelji svesni problema i rade na otklanjanju istog.Ispitivanja u sklopu dijagnostike koju su radili MR iEEG su pokazali da je sve u redu, tj. da ne postoji organsk uzrok koji bi doveo za usporenog sazrevanja vašeg bratanca.
Ono što moug u ovom momentu da Vam kažem je da deca prate neke razvojne faze i ne mogu ih preskakati. Kada kasni jedna od faza, to povlači kasniju pojavu i sazrevanje ostalih veština. kašnjenje u govoru može biti uzrokovano slabim razumevanjem govora. Da bi dete produkovalo govor prvo mora da ga razume i da ima određeni broj reči koje će potom moči da produkuje i kombinuje ih u rečenicu. Govorom deca izražavaju svoje potrebe, mišljenje, emocije... tako da su deca koja imaju kašnjenje u govoru nisu u mogućnosti da kao svoji vršnjaci ukažu da im se ide u toalet, da žele nešto,  određenu igrčku ...
Pre pojave govora su ograničeni na gest i neverbalnu komunikaciju. Pratite da li dete ima zajedničku pažnju i da li stupa na bilo koji način u komunikaciju sa vama i okolinom. Ako ima potrebe i trudi se da gestovim ukaže na njih, pokazuje vam prstićem, vodi vas do neke prostorije, do određenog sadržaja koji ga zanima to ukazuje na želju za razmenom informacija i dobra je podloga za azvoj ekspresivnog govora.

Dobro je svakako što su roditelj uočili problem i odveli ga kod stičnjaka. Ako je tim koji ga je pogledao utvrdio da se sve ostalo osim govora uredno  razvija, dajte mu vremena, budite mu podrška i verujte u svog bratanca. Upornim radom ćete dobiti rezultate i samo nemojte odustajati kada vidite prve pomake.

Ako imate još pitanja u vezi razvoa govora, bilo kakve nedoumice buite slobodni da mi se obratite.

Marija Ranisav, logoped

Edukativni centar "Prve reči"

Sva pitanja Mariji možete postaviti na Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Ostala pitanja o razvoju govora možete pročitati OVDE

 

Booking.com