devojcica permutuje reci
Dete okreće slova u reči kako joj je lakše

Pozdrav,

Imam devojčicu koja uskoro puni 4 godine. Jako kasno je progovorila, oko treće godine. Još uvek ne zna da kaže R, Č i DŽ i neke reči izokreće kako je njoj lakše. Trudimo se da je ispravljamo i ona ponovi za nama ispravno. Sledeći put tu reč opet izgovara pogrešno, po njenom izokrenuto. Uskoro idemo kod logopeda u sklopu sistematskog. Zanima me Vaše mišljenje vezano za slova koja još uvek ne zna da izgovori.

Pozdrav.

ODGOVOR LOGOPEDA:

Nemojte da Vas brine to sto pomenute glasove jos ne izgovara. Obicno i jesu glasovi koji se poslednji javljaju u izgovoru, pogotovo glas R. Obzirom da je kasno progovorila normalno je da joj izgovor u pojedinim recima bude izokrenut, i to je proces koji se uci duze vreme tako da vam savetujem bez presije da samo ponavljate pravilno za njom i naglasavate kako treba da izgovori.Za pola godine ako ne ispravi pomenute glasove verovatno ce Vas savetovati da dete bude ukljuceno u tretman ili da Vam daju vezbe koje cete raditi kod kuce. Pozdrav.

S poštovanjem,
Marija Ranisav, logoped

Edukativni centar "Prve reči"

Sva pitanja Mariji možete postaviti na Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Ostala pitanja o razvoju govora možete pročitati OVDE

Pitajte stručnjaka

More Articles