dete od tri godine ne prica
Dete ima skoro 3 godine i ne priča

Dobar dan. Imam dečaka, u avgustu puni tri godine. Još uvek ne zna da priča. Zna nekoliko reči na engleskom i nekoliko na srpskom. Najgore od svega je što jednostavno neće reči za mnom da ponavlja kada ga učim. Nije zainteresovan. Ja mislim da je previše lenj, a i bojim se da to nije nasledno, jer njegov tata je počeo da govori sa četiri godine, a stric sa šest. Šta treba da radim? 

ODGOVOR LOGOPEDA:

Poštovani,

Volela bih da mi napišete još neke informacije kako bih Vam dala potpuniji odgovor. Na osnovu podataka koje imam mogu da kažem da je evidentno da dete ima usporen razvoj govora i jezika. Rečnik mu se sastoji iz samo nekoliko reči. To je početna faza progovaranja koja se očekuje sa navršenih godinu dana pa sve do 18 meseci, ali ne i posle tog perioda. Uzroci mogu biti različiti, ali samim tim što ste naveli da su mu i otac i stric kasnije progovorili, svakako utiče na njegov govorno-jezički razvoj. To je samo razlog više da se javite stručnjaku koji će proceniti njegov govorno-jezički razvoj i utvrditi razloge kašnjenja. Ono što vi možete da uradite je da mu za početak isključite crtaće na engleskom jeziku, jer pretpostavljam da je odatle naučio reči na stranom jeziku. Stimulišite ga da razgovara isključivo na srpskom jeziku i neka stalno bude okružen govorom. Obraćajte mu se kratkim rečenicama i dajte mu malo vremena da razume i pružajte podršku za svaki pokušaj da Vam odgovori, bilo verbalno ili neverbalno (gestom, pokazivanjem). Bitno je da ima potrebu za komunikacijom  na kojoj onda treba da se nadogradi ceo proces progovaranja i pravilnog izgovaranja.

Moj je savet da što pre zakažete logopedski pregled kako bi dobili konkretne savete u vezi njegovog govorno-jezičkog razvoja a po potrebi će vas uputiti i na dodatne preglede psihologa, neurologa i drugih stručnjaka. Obzirom da dete već ima 3 godine, pravo je vreme da bude uključen u logopedski tretman. BUdite slobodni da mi se obratite sa dodatnim pitanjima.

Marija Ranisav, logoped

Edukativni centar "Prve reči"

Sva pitanja Mariji možete postaviti na Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Ostala pitanja o razvoju govora možete pročitati OVDE

 

 

Booking.com