Dete vise ne prica cisto
Čisto je pričao, a sada ima problem sa glasovima R, L i H

Dete ima problem sa izgovorom glasa R, L i H

Pozdrav! Majka sam dečaka koji ima tri i po godine. Kada je progovorio čisto je pričao, nisam primetila nikakve nepravilnosti, međutim poslednja dva do tri meseca počeo je da ima problema sa izgovaranjem slova R, L, H. Čak umesto slova L ubavuje slovo R. Naručili smo se kod logopeda i čekamo termin. Ako možete da mi odgovorite i da čujem Vaše mišljenje jako će mi značiti. Pozdrav i hvala unapred!

ODGOVOR:

Poštovana,

Vaše dete je u fazi intenzivnog razvoja govora i jezika. Dešava se. Deca, i to čak u kasnijem periodu, zamenjuju jedan glas drugim, što sam često viđala radeći sa predškolcima.
Glas R se može menjati i sa drugim glasovima ali verovatno mu je trenutno lakše da ga tako izgovori obzirom da se oba glasa grade na istoj poziciji tj. na gornjem prednjem nepcu.
Vi bi trebalo da pravilno izgovarate pred detetom reči koje sadrže pomenute glasove, ponovite za njim i malo naglasite određeni glas kako bi dete obratilo pažnju ali bez presije da ne bi stekao odbojnost ili stid kada treba nešto da izgovori, a uviđa da je pogrešno.
I još bih vas savetovala da proverite sluh jer se dešava da skrivene upale uha i zaglušenost maskiraju zvuk koje dete čuje i pravilan izgovor, a samim tim i samokontrolu svog izgovora. Tako da otklonite sluh kao faktor koji bi ometao dalji napredak Vašeg deteta. Obzirom da je imao urednu artikulaciju glasova do sada, verujem da je u prolaznoj fazi koja će se uz malo truda prevazići.
Pozdrav!

Marija Ranisav, logoped

Edukativni centar "Prve reči"

Sva pitanja Mariji možete postaviti na Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Ostala pitanja o razvoju govora možete pročitati OVDE

 

Pitajte stručnjaka

More Articles