dete izbegava kontakt ocima
Dete ne govori i izbegava kontakt očima

Dete ne govori i izbegava kontakt očima

Poštovana,

Dečak ima dve godine i gotovo uopšte ne govori, ali često brblja na svom jeziku. Nije zainteresovan za bilo kakvu komunikaciju i povremeno izbegava i kontakt očima. On je inače veselo i aktivno dete, ume dugo da se igra, voli da se mazi i prihvata igru ako mu se pridruži drugo dete. Kako postupati prema njemu, kako mu pomoći da progovori?

Hvala najlepše na odgovoru!

Srdačan pozdrav,
Marija

ODGOVOR LOGOPEDA

Poštovana Marija,

Sve je više dece sa sličnim ponašanjem i kašnjenjem u govoru.  Svakako da je trebalo da ima već razvijenu svest o onome što ga okruzuje i da predmete i osobe oko sebe imenuje. Znači 50 do 100 reči minimum. Dodatno je problem što ne obraća pažnju na onog ko mu se obraća i nema kontakt pogledom koji je jako bitan da bi dete videlo i facijalnu ekspresiju onoga ko priča i način na koji to radi. To dodatno pomaže u razvoju govora, tako da se deci uvek treba obraćati na način da nas mogu videti. Stoga ga stavite u krilo okrenuti prema njemu da vas posmatra dok govorite. U početku se igrajte glasom, ispevavajte vokale, menjajte visinu i jačinu onoga što govorite... Imenujte delove lica i sa njegovim prstićem dodirujte svoje pa njegovo oko npr. pa onda i ostale delove lica i tela.

Takođe se igrajte ispred ogledala da bi mogao da doživi sebe u prostoru vizuelnim putem, i da se posmatra dok nešto radi. Tako ćete se fokusirati i na lice i probajte da vas imitira dok vi nešto radite pa potom da sebe vidi dok to isto radi. Svaki pokušaj se nagrađuje rečima i dodirom, da bi dete bilo motivisano da nastavi sa datom radnjom.

I svakako ostaje kao savet da proverite detetov sluh, jer je bitno da to isključimo kao mogići uzrok usporenog govorno-jezičkog razvoja.

Pozdrav,

Marija Ranisav, logoped

Edukativni centar "Prve reči"

Sva pitanja Mariji možete postaviti na Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Ostala pitanja o razvoju govora možete pročitati OVDE

 

Save

Save

Pitajte stručnjaka

More Articles