fbpx
Logoped

Dete tepa dok priča

Dete tepa

Poštovana,

Imam devojčicu od 3 godine. Ona sve izgovara ali nečisto, u stvari tepa. Ima li potrebe da reagujemo, tj. da je vodimo kod logopeda?

Dušica

{loadmodule mod_banners,Banner google u članku}

ODGOVOR:

Draga Dušice ,

Tepanje u smislu neizgovaranja nekoliko glasova ili umekšano izgovaranje određenih glasova je dozvoljeno u periodu oko treće godine. Glasovi kao sto su Č,Dž, Ž i Š se pojavljuju oko četvrte godine, dok glasovi LJ i R pola godine do godinu dana kasnije.

Naglašavajte izgovor onih glasova koje biste voleli da dete pravilno izgovara i to na početnoj poziciji u glasu, na primer, SSSSeka ili ZZZima i neka vas dete gleda dok mu se obraćate kako bi videlo pokrete vaših govornih organa.

Ako smatrate da je više glasova umekšano ili zamenjeno nekim drugim glasom u izgovoru vaše devojčice možete se obratiti logopedu koji ce proceniti da li je vaše dete za praćenje ili će u nekom periodu biti uključeno u tretman.

Srdačan pozdrav,

Marija Ranisav, logoped

Edukativni centar “Prve reči”

Sva pitanja Mariji možete postaviti na logoped@demetra.rs

Ostala pitanja o razvoju govora možete pročitati OVDE

{loadmodule mod_custom,Logoped modul}

{loadmodule mod_banners,Banner google u članku}

Reklame

Marija Ranisav

Ja sam Marija Ranisav. Diplomirala sam 2009. godine na fakultetu za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju na odseku za logopediju. Tokom 2013. godine sam zavrsila edukaciju “Opšta i specifična reedukacija psihomotorike sa opštom defektološkom dijagnostikom i relaksacijom”. Svoja prve korake u radu sa decom ostvarila sam stažirajuci u DZ Zemun, u predškolskom savetovalištu. Od tada se bavim savetodavnim radom, dijagnostikovanjem i tretmanom dece predškolskog i ranog školskog uzrasta. Mama sam dva dečaka i jedne devojčice. Ako imate neka pitanja ili dileme vezano za govorno-jezički razvoj Vašeg deteta, ja sam tu da pronađem pravi odgovor.

Related Articles

Back to top button