dete ne koristi č, š, dž
Dete ne koristi uvek glasove Š, Č, Dž i Ž u govoru?

Dete ne koristi uvek glasove Š, Č, Dž i Ž u govoru?

Poštovana,

Moj dečak ima skoro 4  godine i još uvek ne koristi glasove Š, Č, Dž i Ž u svakodnevnom govoru. U koliko ga pitam da izgovori te glasove ili reči sa njima, on to uradi. Ali kada brzo razgovara još uvek ih izgovara kao S, C, Z. Da li će ih usvojiti u svakodnevnom govoru?

Unapred hvala! Tamara

ODGOVOR

Poštovana Tamara,

Vaše dete pripada uzrasnoj grupi 3,5 - 4,5 godine gde se očekuje pojava navedenih glasova. Kao što ste spomenuli u nekim rečima i u određenim pozicijama u reči ih dete pravilno izgovara, što govori u prilog tome da je dete usvojilo glasove i da ih diskriminiše u odnosu na druge glasove. Sledi period kada treba da ih automatizuje u spontanom govoru. Vi mu možete pomoći tako što ćete vežbati sa njim izgovor reči gde se Š, Ž, Č i Dž nalaze u raznim pozicijama.

Počnite sa rečima gde su ti glasovi na početku reči, naglašavajući ih. Potom pređite na reči koje sadrže te glasove u sredini i na kraju reči. Kada primetite poboljšanje nastavite sa rečenicama i pesmicama koje obiluju pomenutim glasovima. Svakako, za par meseci odvedite dete kod stručnjaka (logopeda) koji će Vam dati smernice da li je vašem detetu potreban tretman i dati konkretne savete.

Srdačan pozdrav,

Marija Ranisav, logoped

Edukativni centar "Prve reči"

Sva pitanja Mariji možete postaviti na Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Ostala pitanja o razvoju govora možete pročitati OVDE

 

Save

Pitajte stručnjaka

More Articles