pomoc logopeda
Kada potražiti pomoć logopeda?

Kada je vreme za logopeda?

Poštovana,

moj dečak ima tačno 3,5 godine. Slova koja ne izgovara su: ž, c, z, l, lj, r, s, č, š, dž. Koje vežbe bi trebalo da primenjujemo i kada je pravo vreme da potražimo stručnu pomoć? Resicu je pedijatar pregledao kada mu je bilo 2 godine i ona je u redu.

Unapred hvala! Marija

ODGOVOR

Poštovana Marija,

Deca usvajaju jezik i govor postupno. Prvi glasovi koje dete proizvodi artikulaciono su nejasni i akustički neodredjeni. Naravno, sa godinama se izgovor usavršava i približava ispravnom izgovoru svakog glasa. Postoje glasovi ranog i kasnijeg sazrevanja. Kasnije se pojavljuju glasovi koji zahtevaju složenije pokrete govornih organa. U trećoj godini deca izgovaraju sve samoglasnike i oko 10 suglasnika, dok ostale glasove umekšavaju, izostavljaju ili zamenjuju drugim postojećim glasovima. Nakon treće godine se glasovi pročišćavaju i dete izlazi iz faze tepanja koje se može tolerisati do 4 - 4,5 godine. Predškolsko dete staro 5,5 - 6 godina mora pravilno izgovarati sve glasove.

Vaše dete se upravo nalazi u fazi govornog sazrevanja, kada bi glasovi koje ste pomenuli (osim glasa R) trebalo da se pojave u izgovoru. Znači imeđu 3,5 - 4,5 godina se pojavljuju sledeći glasovi: S, Z, C, Š, Ž, Č, Dž, L i LJ.

Moj savet je da sa detetom radite vežbe LOGOMOTORIKE koje su jako korisne, a detetu mogu izgledati kao da se igrate ( govornih igara):

- Duvanje na nos, usta.

- Pućenje usana.

- Jezik napred, nazad, gore, dole...

- Mrdanje brade levo, desno, napred, nazad....

Svakako u narednom periodu posetite logopeda koji će proceniti da li će biti potrebne dodatne vežbe i savetovan tretman.

Srdačan pozdrav,

Marija Ranisav, logoped

Edukativni centar "Prve reči"

Sva pitanja Mariji možete postaviti na Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Ostala pitanja o razvoju govora možete pročitati OVDE

 

Save

Pitajte stručnjaka

More Articles