pomoc logopeda
Kada potražiti pomoć logopeda?

Kada je vreme za logopeda?

Poštovana,

moj dečak ima tačno 3,5 godine. Slova koja ne izgovara su: ž, c, z, l, lj, r, s, č, š, dž. Koje vežbe bi trebalo da primenjujemo i kada je pravo vreme da potražimo stručnu pomoć? Resicu je pedijatar pregledao kada mu je bilo 2 godine i ona je u redu.

Unapred hvala! Marija

ODGOVOR

Poštovana Marija,

Deca usvajaju jezik i govor postupno. Prvi glasovi koje dete proizvodi artikulaciono su nejasni i akustički neodredjeni. Naravno, sa godinama se izgovor usavršava i približava ispravnom izgovoru svakog glasa. Postoje glasovi ranog i kasnijeg sazrevanja. Kasnije se pojavljuju glasovi koji zahtevaju složenije pokrete govornih organa. U trećoj godini deca izgovaraju sve samoglasnike i oko 10 suglasnika, dok ostale glasove umekšavaju, izostavljaju ili zamenjuju drugim postojećim glasovima. Nakon treće godine se glasovi pročišćavaju i dete izlazi iz faze tepanja koje se može tolerisati do 4 - 4,5 godine. Predškolsko dete staro 5,5 - 6 godina mora pravilno izgovarati sve glasove.

Vaše dete se upravo nalazi u fazi govornog sazrevanja, kada bi glasovi koje ste pomenuli (osim glasa R) trebalo da se pojave u izgovoru. Znači imeđu 3,5 - 4,5 godina se pojavljuju sledeći glasovi: S, Z, C, Š, Ž, Č, Dž, L i LJ.

Moj savet je da sa detetom radite vežbe LOGOMOTORIKE koje su jako korisne, a detetu mogu izgledati kao da se igrate ( govornih igara):

- Duvanje na nos, usta.

- Pućenje usana.

- Jezik napred, nazad, gore, dole...

- Mrdanje brade levo, desno, napred, nazad....

Svakako u narednom periodu posetite logopeda koji će proceniti da li će biti potrebne dodatne vežbe i savetovan tretman.

Srdačan pozdrav,

Marija Ranisav, logoped

Save

Booking.com