krvarenje u ranoj trudnoci, plod se ne vidi
Krvarenje u ranoj trudnoći, plod se ne vidi

Beta HCG raste, plod se ne vidi

Poštovana Aleksandra,

Imam problem sa krvaranjem. Na ultrazvuku se ne vidi plod, a ja sam u 7. nedelji trudnoće. Dok se pre mesec dana video i rekli su mi da nije vanmaterična
trudnoća. Uzimam Utrogestan. Od sveg srca bih želela da bude sve u redu. Zanima me vaše mišljenje povodom toga. Da napomenem, poslednji prvi dan
ciklusa je 16. avgust. Beta hcg na dan 08.09. bila je 54, dok je juče rezultat bio 47.390.
Hvala

Odgovor ginekologa:

Poštovana Jovana,

Na osnovu izostanka cikusa, to bi danas bila trudnoća stara punih 8 nedelja gestacije, te bi se svakako morao videti plod. Ne samo gestacijski mešak, već i eho embriona i srčana radnja. Naravno, ako imaš cikluse u nekom rasponu od 24 do 32dana. Dakle, ako nisu neredovni. Ako je u 4/5 nedelji viđen gestacijski mešak, znači da je trudnoća bila u materici. Samo mi nije najjasnije da li su tada rekli da vide embrion i srčanu radnju ili samo gestacijski mešak, pošto je to tada bila zaista mala trudnoća!!! U svakom slučaju, ovo je visoka vrednost BHCG i trebalo bi da se vidi plod ako se razvio. Mislim da bi trebala da ponoviš ultrazvuk svakako. To je najbolje rešenje.

Pošto ti i krvariš, postoje opcije da je ili došlo do pobačaja ili se plod nije razvio, pa je u pitanju eventualno izostali pobačaj ili anembrionalna trudnoća. Ovo kažem samo na osnovu podataka koje si mi dala i na osnovu toga razmatram mogućnosti. Ali na tvom mestu bi svakako za par dana ponovila ultrazvuk, a u slučaju da počne jače krvarenje svakako se odmah javila ginekologu.

S poštovanjem,

Dr Aleksandra Simić, ginekolog

Ginekološka ordinacija "Taurunum medical"

Sva pitanja Sandri možete postaviti na Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Ostale odgovore ginekologa na pitanja čitateljki možete pročitati OVDE

 

 

Booking.com