Analiza kks
Referentne vrednosti krvne slike za bebu i dete

Referentne vrednosti krvne slike za bebu i dete

Krvna slika je najbolji i najčešći način pomoću kog se utvrđuje trenutno zdravstveno stanje deteta. Ona daje podatke o tome da li postoji neka infekcija, da li treba nešto korigovati u detetovoj ishrani i uopšte kakvo je stanje deteta.

Vrlo je bitno da referentne vrednosti za dete, kao ni bebu, nisu iste kao kod odraslog čoveka. S toga, nikada ne treba analizirati detetovu krvnu sliku bez pomoći lekara, jer se nama može učiniti da nešto što je sasvim u redu nije u referentnim vrednostima.

Pri analizi rezultata krvne slike neophodna je komunikacija sa pedijatrom. On će na osnovu nje, moći da proceni stanje deteta i eventualno odredi ispravnu terapiju. Ceo tekst...

Ukupan broj belih krvnih zrnaca

Bela krvna zrnca se bore protiv infekcije i brane telo od bolesti. Kada je povišen broj belih krvnih zrnaca – leukocita, znamo da se radi o nekoj bakterijskoj infekciji i da će verovatno biti potrebna terapija antibioticima.

Pročitajte više:

Postoji nekoliko različitih vrsta belih krvnih zrnaca. To su:

·         Neutrofili i monociti – oni prožimaju bakterije i gljivice u našem telu i bore se protiv infekcija;

·         Eozinofili i bazofili – oni reaguju kada je u pitanju alergija;

·         Limfociti – oni se bore protiv infekcije. Nalaze se u limfnim čvorovima, slezini i limfnim kanalima.

Svi oni učestvuju u odbrani organizma od infekcije i od velikog su značaja za procenu detetove bolesti. Često će lekar tražiti da dete uradi krvnu sliku, uz koju će se raditi i leukocitna formula, kako bi znao da bolje proceni stanje deteta.

Referentna vrednost leukocita se menja prema uzrastima i nije uvek ista od jedne do druge laboratorije. Prosečno se očekuje da bude od 5.0 do 12.0 milijardi ćelija po litri krvi.

Neutrofili

Neutrofili su vrsta belih krvnih zrnaca koji su prvi na mestu infekcije. Broj neutrofila je veoma važan za imuni sistem i njih obično ima najviše u leukocitnoj formuli. Za dete je obično sigurno da ima više od 0,5 milijardi neutrofila po litri krvi.

 

  

*Referentne vrednosti su preuzete iz knjige Laboratorijska hematologija

 

DEMETRA viber zajednica - klik da se pridružite i budete informisani!

 

 

Pročitajte još:

 

 

 

Save

Save

Save

Save