fbpx
Igra

Virus korona i deca – kako da razgovarate sa decom o virusu korona

Virus korona i deca: Roditelji decu ne mogu da isključe iz svega oko sveta koji ih okružuje, ma koliko to želeli. Ovih dana su priče o virusu korona svuda oko nas. Hteli ili ne, deca će svašta čuti. Sa druge strane, ispravno je i neophodno da decu uputite na pravi način i razvijete im svest o važnosti dodatne higijene i pravila ponašanja u kriznim situacijama.

Kako deci objasniti šta je virus korona?

Imajte na umu da deca svašta čuju. Najčešće im je glavica puna dezinformacija i strahova sa kojima pokušavaju da se izbore. Veoma je važno da roditelji budu ti koji će deci pomoći da se sa time nose. Saslušajte njihove strahove. Nemojte ih omalovažavati i ismevati. Nemojte im reći da su mali da znaju ili da ih se ne tiče. Oni moraju da znaju šta mogu da preduzmu (OPERU RUKE) i da su aktivni ravnopravni član zajednice i vaše porodice.

Deca osećaju kada ste napeti

Deca imaju izražene instinkte i koliko god da su mali, osećaju da su roditelji uznemireni. Oni  to znaju, čak i ako se vi trudite da ne pričate pred njima. Bolje je da im objasnite kako stvari stoje, nego da prepustite njihovoj mašti da formira scenario koji je možda mnogo gori od realnog. Ako ste vi uznemireni i uspaničeni, detetu će biti još gore. Potrudite se da racionalno razmišljate, objasnite detetu kako stoje stvari i dogovorite se da ćete svi sarađivati u svom domenu, dok rizik ne prođe.

Dr Nensi Mesioner, direktorka Nacionalnog centra za imunizaciju i respiratorne bolesti  CDC-a u SAD-u, rekla je da je razgovarala sa svojom decom o virusu korona:

“Razgovarala sam jutros tokom doručka sa svojom porodicom. Rekla sam svojoj deci da, iako mislim da trenutno ne postoji rizik, možda ćemo mi kao porodica morati da se pripremimo za značajne promene u našem životu.”

Izvor: Babycenter.com

Saveti za razgovor sa detetom o virusu korona

Higijena pre svega

Naučite dete da pravilno i dugo pere ruke. Skrenite mu pažnju na važnost pravilne higijene kao dobre prevencije u sprečavanju virusa. Kupite detetu dezinfekciono sredstvo koje će nositi sa sobom. Objasnite detetu da ne dodiruje lice, koliko je prljava svaka kvaka, dugme za pozivanje lifta, gradski prevoz. Skrećite pažnju i iznova pričajte dok im ne usadite svest o važnosti čistoće.

Nemojte odbacivati strahove svog deteta

Nemojte hraniti strahove svog deteta, ali ih nemojte ni odbacivati. Razgovarajte sa detetom otvoreno, ali racionalno. Objasnite mu kakva je situacija, da je normalno da se oseća zabrinuto, ali da nema razloga da ga strah preplavi. Dajte mu do znanja da ste tu za njega i da ćete sve proći kao porodica.

Odbacite samo zablude i mitove koje je dete steklo skupljajući informacije u hodu i od drugova iz škole ili sa televizije. Važno je da sa detetom razgovarate otvoreno. Recite mu šta je važno, da ne treba da se uzda u to da “neće to nas”, “beli luk rešava stvar” ali i da “nećmo svi umreti”.

Iskreni odgovori su stepenik dalje na vašem putu poverenja i povezivanja.

Objasnite detetu važnost praćenja pravih informacija

Veoma je važno da dete naučite da razlikuje žutu štampu i medije od stručne literature. Dete će i samo uvideti da stručna lica rade svoj posao, a vi ga uverite da će se oni pobrinuti da epidemija ubrzo prođe i dati sve od sebe da se pronađe vakcina i lek.

Isključite vesti

Naravno da i vi želite da budete informisani o stanju u našoj zemlji, ali dovoljno je da za to upotrebite svoj mobilni telefon na  5 minuta dnevno. Ako u pozadini držite uključen televizor sa dramatičnim vestima svaki čas, normalno je da će dete biti dodatno uznemireno.

Virus korona i deca – Pitajte ih šta ne razumeju

Ostavite detetu prostora da vas pita šta mu nije jasno. Nemojte da vam bude teško da mu i više puta objasnite istu stvar. I za vas je ovo nova situacija i imate mnoštvo nedoumica. Imajte na umu da ih dete ima  još više. Dobro je da deca žele da razgovaraju o tome što ih plaši.

Sa druge strane, nemojte dete motivisati da iznova priča o tome i dodatno se opterećuje.

Ne potcenjujte moć zagrljaja

Deca nekada ne znaju da traže fizički kontakt, čak se i prave da im ne prija, ali baš zagrljaj je lekovit u svim uzrastima. Da li će dete pristati da ga zagrlite ili ćete ga zagrliti dok zajedno gledate film na kauču, nije važno. Važno je da dece osteti istinsku sigurnost i ljubav pored vas.

Budite pribrani

Posebno ako ste skoro postali roditelj, ova vest vas može uznemiravati više nego druge ljude. Možda se osećate panično zbog potencijalne epidemije i svih nepoznanica sa kojima se suočavate, ali nema mesta panici. Potrudite se da se izborite sa svojim napadima panike i anksioznosti, te ostanite pribrani.

Niko ne zna da li će virus korona ostati na sporadičnim slučajevima u Srbiji narednih dana ili će broj obolelih porasti. Nema razloga da pravimo paniku, ali je važno da se ponašamo racionalno. Budite sa svojim voljenima, podržite decu, slušajte ih i nemojte se informisati putem žute štampe.

Virus korona i deca

Pročitajte još:

Image by mohamed Hassan from Pixabay

Ads

Uredništvo

Redakcija portala izveštava o novim događajima, istraživanjima, informacijama. Prenosi vesti i ustupa prostor. Sve vaše sugestije i predloge možete nam poslati na office@demetra.rs

Related Articles

Back to top button