Polazak u školu
Prvi dani u školi - oslobodite dete i sebe stresa

Dan kada dete krene u školu i napusti vas prvi put, težak je momenat za roditelje. Naše dete je odraslo i sada mu se dešavaju stvari koje nisu pod našom kontrolom – upoznaje drugu decu koju mi ne znamo, dobija zadatke, stalno komunicira ali se sve to dešava daleko od nas.

Hoće li se snaći? Hoće li se slagati sa drugom decom? Možda će ga začikavati? Možda neće moći da nađe toalet? Da li uspeva da prati šta se dešava na časovima?

Milion je pitanja koje se vrzmaju po glavi.

Osim toga, primećujemo i da je dete po malo napeto – i za njega je sve to novo i pomalo stresno iskustvo.

Kako možete čitavu situaciju da učinite manje stresnom za oboje?

Evo nekih predloga:

  • Par nedelja pre polaska u školu vežbajte da ostanete malo duže razdvojeni nego inače – neka dete ostane neki sat duže sa bakom ili dadiljom.
  • Odvedite nekoliko puta dete u školu pre nego što počnu časovi – obiđite dvorište, učionice i hodnike. Neka se dete upozna sa prostorom, imaće bar jednu brigu manje kada konačno krene samo u školu.
  • Potrudite se da prvu kupovinu stvari za školu učinite zabavnom - pustite dete da bira sveske, olovke, torbu, pernicu. Dete će biti uzbuđeno i jedva će čekati da počne da ih koristi.
  • Vežbajte rastanke: kada odvajanje od deteta – mahanje, poseban pozdrav rukom koji ste izmislili ili samo vaša specijalna reč – ne bude toliko strašno, i pozdrav pred odlazak u školu lakše će svima pasti.
  • Raspitajte se da li još neko dete iz kraja u isto vreme kreće u školu kad i vaše dete. Jedan poznati prijatelj mogao bi mnogo da znači.
  • Pokažite detetu na satu u koje vreme ćete doći posle škole po njega. To bi moglo da učini da mu dan prođe lakše.

Save