Kako detetu objasniti smrt
Kako da detetu objasnite smrt?

Jedna od najtežih situacijama sa kojima se sreće roditelj je ona u kojoj detetu treba po prvi put da objasni smrt neke bliske osobe. Većina ne zna šta je u tom trenutku ispravno, dovoljno su i sami potrešeni, pa se najčešće pribegava metodi laganja deteta ili skrivanja, što je potpuno pogrešno.

Objasnite detetu šta znači kada neko umre

Smrt je jedna od najtežih situacija sa kojima dete može da se susretne, posebno ako je u pitanju roditelj ili druga veoma bliska osoba. Međutim, smrt je neizbežan deo života i dete treba da zna šta je to, da ga razume i nađe svoj put da žali, ali i prevaziđe to.

Saveti kako da pomognete detetu predškolskog uzrasta da prevaziđe ovaj težak period

Većina dece je svesna smrti od malena. O tome čuju u bajkama, vide na televiziji i viđaju mrtve insekte. Poznato im je donekle šta znači smrt. Ipak, postoje situacije koje mala deca nisu u stanju da razumeju. Oni ne shvataju da je smrt nešto konačno i da se svakome jednog dana mora dogoditi. Čak i kada se dogodi smrt nekom veoma bliskom, dete nije u stanju da razume da je to nešto što se i njemu može dogoditi.

Kako će dete reagovati na vest o smrti?

Deca se drugačije od odraslih osećaju i mogu na bol reagovati na različite načine. Normalno je i da dete plače, ali i da se ponaša kao da ga naizged to ne zanima. Može se dogoditi da je dete zacenjeno od plača, a da sledećeg trenutka pita ko će da se igra sa njim. Ovo ne znači da dete manje pati ili da je prebolelo.

Deca mogu da odlože tugovanje mesecima, pa čak i godinama, posebno ako su izgubili bliskog člana porodice. Oni svoja osećanja čuvaju i odlažu da ih puste napolje sve dok ne smatraju da je to bezbedno.

Ako pored toga i prekinete rutinu na koju je dete naviklo, ono će preživeti dodatni stres. Posebno ako je svakodnevno boravi sa odraslima koji su tužni oko njega. Deca tada pribegavaju i tome da odbijaju da idu tamo gde su inače voleli, da počnu da pričaju kao beba, mucaju i ponašaju se suprotno od ustaljenih navika.

Može se dogoditi da se dete igra da je neka od njegovih igračaka umrla ili da je ono samo umrlo. Nemojte ga sprečavati u toj igri, jer mu je to način da izrazi osećanja. Čak i ako vas udari, nemojte burno reagovati.

Nije retkost da dete izražava svoju tugu, posebno ako je u kući napeto i prisutna je stalna tuga, tako što će biti besno na ukućane ili čak osobu koja je umrla.

Dete će možda delovati kao da priča o svakodnevnim stvarima, veoma hladno, u poređenju sa reakcijama odraslih. Možda će postavljati tupo pitanja o detaljima smrti. Prirodno je da želi da razume šta se tačno i kako dogodilo.

Kako pomoći detetu kada umre bliska osoba?

Razgovor o smrti bliske osobe je verovatno najteža stvar koju ste do sada morali da obavite. Za početak nemojte previše detalja pričati detetu da ne bi bilo zbunjeno. Ono će vas pitati kasnije sve što ga bude zanimalo.

Vaše dete će možda verovati da osoba koja je umrla još uvek radi sve normalne stvari (jede, spava, gleda televiziju), ali da je gore na nebu ili pod zemljom.

Pričajte o osobi koja je umrla, odgovarajte na pitanja, pričajte o lepim sećanjima i delite osećanja. Nekada možete i plakati zajedno sa detetom. Pomozite mu da boluje, da pokaže tugu, ali i da nastavi svoj život.

Jedan od najvećih strahova deteta je da će zaboraviti osobu koja je umrla!


Kako da objasnite smrt detetu u predškolskom uzrastu?

Normalno je da vaše dete bude radoznalo i da se raspituje o smrti, čak i ako je samo čulo o smrti i niko nije umro. Nemojte izbegavati da objasnite detetu i pričate o tome i ako je samo čulo da je umro neko ko vam nije previše blizak. Odgovorite na sva pitanja deteta o tome, jer time što menjate temu ili izbegavate, samo kod deteta produbljujete strah i puštate mašti da možda više zastraši dete. Nemojte izbegavati bajke u kojima je neko umro i nikada ih nemojte ulepšavati i preskakati delove ili modifikovati.

Očekujte da će dete iznova postavljati pitanja

Nemojte davati komplikovane i duge odgovore. Strpljivo pričajte o tome. I ovo je način na koji dete preživljava i trudi se da shvati da bi moglo da preboli.

Dete će dosta misliti o tome i onda će vam dolaziti sa novim pitanjima. Vremenom će prerastati odgovore, pa će postavljati ista pitanja iznova, a vi iznova strpljivo objasnite. Ukoliko ne znate odgovor na neko pitanje, budite iskreni i recite to. 

Dajte jednostavne odgovore

U ovom uzrastu, nekada je doboljno da objasnite smrt kao prekid rada fizičkih funkcija, a da ne širite priču da komplikovane detalje bolesti i slično. Na primer: ''Tetka je umrla, njeno telo više ne radi. Ona ne može da jede, hoda ili razgovara, ali je ništa ne boli.''

Recite jednostavne razloge

Na primer: ''Baka je bila veoma stara i njeno telo je prestalo da radi.''

Ako je neko bio bolestan pre smrti, uverite dete da grip i prehlada nisu razlog zbog kojih će neko umreti.

Nemojte kriti emocije pred detetom

Veoma je važno da detetu pokažete da je ok plakati, da vam neko nedostaje i da je to u redu. Suze su normalne i treba pokazivati emocije. Ovo, naravno ne znači da se zatvorite u sobu i danima tugujete i stvorite sliku da je život završen. Normalno je da tugujete i treba da pokažete detetu da ste i vi tužni, ali i da ćete zajedno to pregurati i da živite i dalje.

Nikada nemojte reći ''zaspao''

Ovaj izraz kod dece može da izazove strah od spavanja. Može se plašiti kada i vi odete na spavanje da se nećete probuditi. Koristite najjednostavniji izraz ''umreti'' jer svi ostali poput ''preminuo'', ''izgubio bitku'' i slično samo mogu da zbunjuju.

Možda vam deluje previše grubo da kažete: ''Deda je umro!'' ali to je najbolji izraz koji dete može da razume. 

Uverite dete da ono nije krivo

Deca često misle da se ceo svet vrti oko njih. Uverite ih da nisu uradili ništa loše što je prouzrokovalo smrt i da nisu krivi. Veoma je važno da ne krive sebe za to što se dogodilo.

 

Ispratite pokojnika sa detetom

Dete nije spremno da prisustvuje sahrani, ali mu obavezno omogućite da se oprosti od pokojnika. Deci je, kao i odraslima, veoma bitno da prođu kroz proces ispraćaja, kako ne bi ostali zaglavljeni nigde. Možete kod kuće zapaliti sveću, otpevati pesmu, pustiti balon u nebo, nacrtati crtež i otplakati zajedno.

Iako deluje teško, ovaj čin će biti lekovit da se krene u novu fazu života.

 

Dajte sve od sebe da se detetu život ''vrati u normalu''

Nemojte u potpunosti napustiti rutinu. Deca vole da imaju rituale i tada se osećaju najbezbednije. U svojoj kući, na poznatom terenu, dok odlaze na spavanje i imaju obroke po uobičajenom rasporedu. Ukoliko je moguće, vratite dete u vrtić čim budete mogli. Tamo će imati svoj uobičajeni svet zabave.

Ne trudite se da budete savršeni

Ako veoma patite jer je to neka osoba veoma bliska vama, nemojte očekivati da uvek budete savršeni pred detetom, da držite sve u sebi. A nemojte se ustručavati ni da tražite pomoć prijatelja i porodice. 

Kako reagovati posle pobačaja?

Nema sumnje da ćete tugovati posle pobačaja, a vrlo je verovatno da će i vaše dete biti uznemireno. Čak iako nije bilo potpuno svesno trudnoće, biće mu savršeno jasno da se nešto dešava. Ako je trudnoća odmakla, može se osećati krivim za to šro se dogodilo i biti uznemireno zbog izgubljene uloge ''velikog brata/sestre''.

Razgovarajte o tome. Možete nacrtati crtež ili se nekom igračkom oprostiti od bebe.

Smrt kućnog ljubimca

Nemojte se praviti da smrt kućnog ljubimca nije ništa strašno. Za dete je to veoma strašan događaj, posebno ako je bilo vezano za ljubimca i nekoliko godina provelo sa njim u kući. Često su pas ili mačka prvi detetov pravi prijatelj koji mu nudi bezuslovnu ljubav i druženje.

Na sve načine se potrudite da dete to prevaziđe tako što ćete pričati, patiti, crtati, šetati, a možda u nekom trenutku i nabaviti novog ljubimca.

 

Booking.com