grcevi za bebe
Grčevi kod bebe - 10 načina da ih smirite

10 načina za smirivanje bebinih grčeva

Pokušajii greške u potrazi za pravim načinom ublažavanja grčeva kod beba, mogu i te kako da potraju. Jer, ono što pomaže jednoj bebi, možda ne može ništa da učini za drugu....

 

1. ODABERITE PRAVU FLAŠICU

Ako se vaša beba hrani mlečnom formulom, važno je pronaći flašicu koja neće doprineti suvišnom guranju vazduha.

Cucla bi trebalo da ima rupu koja nije previše mala – što bi moglo da omete bebu i natera je da više ’’vuče’’ tečnosti, ali ni previše velika – što bi izazvalo da tečnost dođe do bebe isuviše brzo.

Neke flašice su posebno dizajnirane kako bi se samnjio unos vazduha. Pojedine su zakrivljene, a pojedine imaju ventilacioni sistem, kojim se postiže hranjenje bez unosa vazduha.

 

2. USPRAVITE BEBU DOK JE HRANITE

Potrudite se da držite uspravno vašu bebu tokom podoja, jer ćete tako pomoći da vaše mleko ili formula lakše ’’putuju’’ u njen stomačić. Telo i bebina glava treba da budu u pravoj liniji. Ukoliko je beba sklupčana, povijena ili pogrbljena, veća je verovatnoća da će da proguta barem izvesnu količinu vazduha.

 

3. VODITE RAČUNA O SOPSTVENOJ ISHRANI DOK DOJITE

Ukoliko smatrate da bi vaša beba mogla da bude osetljiva na nešto u vašem mleku, eliminišite mlečne proizvodeiz ishrane ( mleko, sir, jogurt ) u toku nekoliko nedelja. To je period da se eliminiše dejstvo proteina iz kravljeg mlekau vašem mleku.

U slučaju da to nema efekta, pokušajte da obratite pažnju,koliko začinjenu hranu jedete, proizvode od žitarica, orahe, jagode, kupus, brokuli, beli luk, kofein i alkohol bi bilo dobro izbegavati. Uvodite nakon nekog vremenanamirnicu po namirnicu, da vidite kakve su reakcije. Ovaj sistem moze da potraje, ali svakako moze i pomoći vašoj bebici.

 

4. BEBA TREBA DA ŠTO ČEŠĆE PODRIGUJE

Često podrigivanje će pomoći da izađe višak vazduha iz stomačića vaše bebe. Bilo bi dobro da beba podrigne izmedju dve dojke i opet na kraju.

 

5. MASIRAJTE BEBU

Nežno ’’trljanje’’ stomaka, odnosno lagan pritisak može pomoći da se odganaju gasovi. Takođe, možete da stavite bebu preko vaših kolena, sa stomakom okrenutim ka dole, i da joj nežno trljate leđa.

 

6. KORISTITE TERMOFOR

Neke bebe su u toku trajanja grčeva prosto zahvalne za osećaj toplote preko svog stomaka.Termofornapunite mlakom vodom, stavitega na svoj stomak, a bebu stavite da leži odozgo. Budite oprezni sa toplinom vode, ono što je vama toplo, može da bude prevruće za nežnu bebinu kožu.

 

7. RADITE VEŽBICE BEBINIM NOGAMA

Stavite vašu bebu na leđa, držite njena stopla i lagano joj pomerajte nožice – praveći pokrete kao da vozi bicikl. Bilo bi dobro da to činite nekoliko puta dnevno ( promena pelena je savršeno vreme za to).

 

8. PUSTITE MUZIKU ILI PEVAJTE

Pevajte vašoj bebi, ili pokušajte sa cd-om na kojem su uspavanke, ili druge nežne melodije. Možete čak i da pronađete CD sa umirujućim zvukovima iz majčine utorbe.Doduše, neki roditelji govore, da njihove bebe smiruju zvuci glasnog rock ’n’ rolla.

 

9. VOZITE BEBU KOLIMA

Mnogi roditelji su otkrili da je vožnja automobilom, ono šta smiruje njihovu bebu. Zato bebu smestite u odgovarajućeautosedište i krenite u umirujuću vožnju. U svakom slučaju, prijaće i vama i bebi promena sredine.

 

10. OKUPAJTE BEBU

Topla kupka usred trajanja grčeva, može da ih omete dovoljno da pomogne u opuštanju deteta. Neke bebe, takodje, vole da budu pod tušem, a posebno osećaj raspršene vode na njihovim majušnim leđima. Možda će i vaša beba uživati u ritmičkim mlazevima tople vode, isto kao i u zvukovima,koju voda proizvodi.

 

Pročitajte: 

Svi načini kako možete pomoći bebi sa grčevima

Booking.com