beba je pala i udarila glavu
Kada staviti bebu da spava posle pada i udarca glavom?

Kretanje bebe donosi nove strahove roditeljima. Sa mogućnošću da se okrene sa leđa na stomak i sa stomaka na leđa beba će verovatno prvi put pasti sa kreveta. Često se dogodi da beba padne i pre nego što roditelj primeti da može da se okrene.

Važno je da znate kada ne treba dizati paniku oko bebinog pada, a kada je pad ozbiljniji. Bebe nakon dugog plakanja od straha što su pale najčešće žele da odremaju, a roditelji nekada nisu sigurni da li smeju da im dozvole i šta je znak da nešto nije u redu.

Da li je sigurno pustiti bebu da spava nakon udarca glavom?

Sve zavisi kako je beba pala i da li postoje posledice pada. Ako beba ima malu ogrebotinu na glavi koja je ne muči dugo, trebalo bi da je sve u redu. Takođe, ako je pri padu udarila glavu i neko vreme plače, a nakon toga razvije malu modricu nema potrebe da brinete. 

Držite svoju bebu i tešite je. Na mesto udarca stavite hladnu oblogu. Najzgodnije je da koristite paket smrznutog povrća uvijen u peškir. Sitno povrće se najbolje raspoređuje oko mesta udarca. 

Kretanje bebe tokom prvih šest meseci

Udarci glave su normalni i očekivani

Uobičajeno je da bebe udaraju glavom kada počnu da se kreću. Roditelji daju sve od sebe da zaštite sve opasne ćoškove, stoje iznad deteta, opominju ga, paze i opet se u nekom trenutku dogodi udarac ili pad. Bebe udaraju glavom nekada manje, a nekad više. Sve to je za njih novo iskustvo i uči ih da paze.

Najvažnije je da ne paničite kada se dete povredi i ne krivite sebe, partnera ili onog ko je u datom trenutku trebao da brine o bebi. Takve stvari se događaju i kako bude rasla u narednom periodu će se tek dešavati. Svi mi smo prošli razne udarce i lomove na putu odrastanja. 

Ako ste veoma zabrinuti za bebino zdravlje i nakon nekog vremena beba ne deluje kao da je sve u redu, pozovite doktora za savet. Ukoliko mislite da je beba imala ozbiljniju povredu glave, nemojte je stavljati da spava, već je odvedite kod najbližeg lekara. 

ODMAH zovite hitnu pomoć ako beba:

  • postaje nesvesna nakon udarca glave kratko ili u dužem vremenskom intervalu,
  • ako je veoma uznemirena duže vreme,
  • više puta povraća,
  • izgleda zbunjeno i dezorijentisano,
  • ima napade, groznicu ili temperaturu.  

Uvek verujte svom instinktu, jer vi najbolje poznajete svoju bebu. Ako ste uznemireni i niste sigurni da je beba dobro, odvedite je kod lekara na pregled. 

Booking.com