Rast stalnih zuba
Mlečni i stalni zubi - kada rastu?

Vreme kada se pojavljuju zubi

Da li ste znali da formiranje mlečnih zuba kod fetusa počinje već u 7. nedelji trudnoće? Razvoj mlečnih zubića se završava, i počinje formiranje stalnih zuba iznad njih, već u 19. nedelji trudnoće. Međutim, kada se beba rodi, proći će još nekoliko meseci dok prvi zubić ne izbije.

Ukoliko bude potrebe da dete u predškolskom uzrastu izrađuje rendgenski snimak vilice, imaćete prilike da vidite kako izgledaju zametci stalnih zubića koji se sve vreme nalaze u vilici iznad mlečnih i čekaju svoje vreme da ''poguraju'' mlečne zubiće.

Rast mlečnih zubića

Prvi zub

Prvi zubić se bebi pojavljuje uglavnom u periodu od  4. do 10. meseca. Imajte na umu da je vreme rasta zuba individualno i nema nikakvog uticaja na njihov kvalitet. Neka deca prvi zub dobiju tek sa 18 meseci, ali to nije garancija boljeg kvaliteta.

Pri nicanju zuba, desni mogu da budu crvene i otečene, beba je ponekad nervozna zbog svraba i bola koji se javlja, može se dogoditi da se javi i temperatura. Možete se raspitati kod dečijeg stomatologa ili pedijatra o tome koje je sredstvo najbolje da koristite za ublažavanje tegoba. Na tržištu postoje različiti gelovi koji sadrže blagi anestetik. Kod pojave temperature i jakog bola, savetuje se davanje sirupa na bazi paracetamola ili ibuprofena.

Booking.com