Name $ScriptID$ Home Page zZblDStL7dLK5wAtgeHrlPUITBORXLhIXD2LdB.4opr.I7

sta beba vidi

 Razvoj vida kod bebe

Tokom prve godine deteta, vid se postepeno razvija. Bebin vid se razvija i pomaže joj da shvati svet oko sebe. Uz pomoć njega će naučiti da sedi, ustaje, puzi i prohoda.

Beba oko prvog rođendana može da vidi skoro kao odrastla osoba.

Čulo vida novorođenčeta

Novorođenče vidi svet prilično mutno. Veoma reaguje na svetlo, okreće se prema njegovom izvoru, ali se može dogoditi i da trepće na iznenadno jako svetlo. Beba reaguje na oblike i kretanje, ali joj oči još uvek lutaju i ne može da se fokusira na određeni oblik.

Sve do navršenih mesec dana, beba može da se fokusira samo na oblike i lica koji su udaljeni između 20 i 30 centimetara od njenog lica. Tada može da prepoznaje majku koja ga drži u naručju i to ga smiruje.

Vid bebe stare mesec dana

Beba još uvek ne može da vidi daleko, ali sasvim vas jasno vidi kada ste blizu pored nje. Lezite na krevet pored bebe ili je držite u naručju tako da vas gleda i primirite se i dajte vremena da vas proučava. Možete joj nešto i pričati, praviti grimase i fokusirati se na kontakt očima.

U ovom uzrastu, beba polako uči da ima fokus u koji gleda. Možete početi da joj postavljate igračku ispred i pomerati joj predmete ispred lica. Beba će polako početi da pogledom prati predmet.

Beba sada može da vidi i boje, ali još uvek ne razlikuje slične. Najbolje reaguje na kontraste crne i bele.

Vid dvomesečne bebe

Vid polako postaje izoštreniji, a beba počinje da pravi razliku između nijansi boja. Sada je idealno vreme za pokazivanje pastelnih boja, ali komplikovanog oblika i dizajna. 

Kako vidi beba sa 4 meseca?

Beba sada počinje da vidi i stvari koje su dalje od nje. Osim toga, bolje koordinira pokrete pa je sposobna da hvata igračke i razgleda ih. Sada će početi da hvata vašu kosu, ogrlicu i igračke koje su joj na dohvat ruke.

Vid bebe stare 5 meseci

Petomesečna beba uživa u ispitivanju predmeta. Sada već uočava i sitnije predmete, a pamti i igračke koje joj se dopadaju. U ovo vreme možete početi sa igrom žmurke. Prekrijte lice pelenom, a zatim se pojavite ili koristite da sakrivate omiljenog plišanog medu od bebe. Bebu će ova igra veoma zabavljati.

Beba sada ume i da imitira vaše izraze lica. Probajte da isplazite jezik i ona će vas kopirati.

Šta vidi beba sa 8 meseci?

Beba vidi mnogo jasnije, skoro kao odrasla osoba i vidi na veću razdaljinu. Još uvek mnogo jasnije vidi stvari koje su blizu, od onih daleko, ali sasvim jasno može da prepoznaje ljude i objekte u prostoriji.

Vid devetomesečne bebe

Bebine oči sada imaju boju sličnu onoj koja će im ostati i kada odrastu. Nijanse će se još menjati tokom narednih meseci. Sada dobija oštrinu slike i može da vidi sitne mrvice. Možete početi da se igrate igru prepoznavanja objekata u prostoriji tako što će beba prstom pokazivati na njih.


Šta beba vidi sa godinu dana?

Beba sada zna tačnu razliku između onog što je blizu i daleko. U stanju je da prepozna ljude koji prilaze i njen vid je veoma blizu isti kao vid odrasle osobe koja ne nosi dioptrijske naočari.

Važno je da na vreme prepoznate ako postoji problem sa vidom. Neki problemi se najbolje saniraju na samom početku. Ukoliko vam se bilo šta čini čudno ili imate neku nedoumicu, budite slobodni da pitate pedijatra ili dečijeg oftamologa. Normalno je da bebi povremeno ''beži'' oko.

Važno je da oftamologa obavestite:

  • Da li u porodici ima nekoga ko ima problem sa vidom?

  • Da li bebi oko ili oba oka nekada ''beže''?

  • Da li beba pogledom prati stvari koje se pomeraju?

  • Da li bebi suze oči i na šta reaguje?

Prevremeno rođene bebe i bebe rođene sa malom težinom češće imaju problem sa vidom, te ih je važno redovno kontrolistati. Ovo se dešava zbog toga što beba nije provela dovoljno vremena u stomaku da bi se dovoljno razvili krvni sudovi koji snabdevaju oči kiseonikom i hranljivim materijama. Ovo se zove retinopatija i leči se bez problema, ako se otkrije na vreme.

Booking.com