fbpx
Razvoj deteta

Kada staviti bebu da sedi?

Kada staviti bebu da sedi? 

Večita dilema je kada staviti bebu da sedi. Stara mišljenja su bila do 6 na ravno, od 6 da sedi. A u praksi beba ne želi da bude u potpuno ravnom položaju do punih 6 meseci, jer joj je dosadno. Sa druge strane, retko koja je sa punih 6 meseci prvog dana spremna da stabilno sedi, bez opterećenja na kičmu. Pravilno je da pratite svoju bebu. 

Biranje kolica za bebu

Neke modele kolica je moguće tek posle 6 punih meseci koristiti, upravo iz razloga što nemaju ležeći položaj. Ali najčešća roditeljska dilema je što mnogi modeli koji su deklarisani za bebe od rođenja nemaju ugao ležanja od 180, već samo 170 stepeni. U ova kolica sasvim bezbrižno možete smestiti svoje novorođenče. Tih 10% apsolutno nemaju uticaj na razvoj bebine kičme. Na kraju, ne bi renomirani proizvođači dobili dozvolu da ih tako označe i prodaju širom sveta, da je to nešto što je zabranjeno i štetno. 

Više o izboru i modelima kolica pročitajte na našem blogu

Nasuprot uvreženom mišljenju o ravnoj podlozi, novorođenčetu je nakon rođenja najudobnije u fetus položaju koje je zauzimalo u maminom stomaku. To je upravo položaj koji ima auto sedište za decu od 0-13kg, takozvano jaje.

Ne znači da beba treba da provodi dan u auto sedištu ili da u njemu spava tokom noći, već da je bezbedno da neko vreme provodi u njemu, kao, na primer, kada se javi problem sa grčevima ili je nervozna. Od trenutka rođenja, ona se razvija, jača mišiće i, ”plastično” rečeno, raspakuje, da bi sa navršenih šest meseci mogla potpuno da se ispravi na ravnoj podlozi, bez opterećenja kičme. 

Treba naglasiti i da je veoma važno da mame svoju novorođenčad nikada ne drže tako da im nožice vise u uspravno položaju. Kada uzimate bebu, drugom rukom joj savijte nožice prema stomaku, kako ne bi opterećivala svoju kičmu. 

Podizanje naslona u kolicima

Već od trećeg meseca, bebu možete staviti da leži pod uglom od 30stepeni. Kada beba bude između 5. i 6. meseca, položaj naslona može se podići već na 45 odnosno 60 stepeni.

Beba će se vući prema napred i sama podići u sedeći položaj kada bude spremna. Onog trenutka kada određeno vreme sedi bez pomoći, smatramo da su leđni mišići ojačali i da je spremna. 

kada staviti bebu da sedi
Kada i da li staviti bebu da sedi?

Pustite bebu da se samostalno razvija i prati svoj tempo. Ona će sama odrediti koliko ima snage da sedi, a kada se umori, vratiće se u zavaljen položaj u kolicima ili na podlozi, prevrnuti na stomak da leži i tako nastavi da se igra na podu. Nemojte je tada ponovo podizati da sedi. Dozvolite joj da se odmori.

Kada slobodno staviti bebu da sedi? 

Kada dete stabilno počne da sedi, možete da mu na krevetu namestite potporu ili sigurnost u vidu nekoliko jastuka oko njega. Odlično može da posluži i jastuk za dojenje, ako ga imate. 

Često se događa da beba prvo ojača da počne da puzi, pa tek nakon nekog vremena dovoljno ojača leđne mišiće da bi se uspravila da sedi samostalno.

Save

Related Articles

Back to top button