Odaberite bezbedne flašice

Od juna 2011. godine u Evropskoj uniji zabranjena je prodaja bočica i cucli za bebe sa bisfenolom A, organskom komponentom plastike, koja je poznata i pod skraćenicom BPA. Smatra se da bi BPA mogao da ima negativni uticaj na razvoj i imuni sistem dece, te da se može povezati sa problemima u razvoju, reakcijama imunog sistema i tumorima.

BPA se, inače, već 40 godina upotrebljava u izradi čvrste providne plastike, pa je zato čest sastojak u izradi ambalaže za hranu i piće. Dobra vest je da se ova supstanca ne koristi u izradi dečijih igračaka.

 

Tečnosti koje se sipaju u flašice, a naročito vruća tečnost, meša se sa PBA iz plastike i tako ga dete unosi u organizam. Što je bočica starija, postaje i više izgrebana i oštećena i BPA lakše dopire do tečnosti. U bebinom organizmu BPA preuzima ulogu estrogena i može da ima veoma loše efekte. Testovi na životinjama su pokazali da je uticaj BPA na njihov organizam značajan.

 

O BPA se, inače, veoma dugo govori u kontekstu problematičnog materijala u izradi proizvoda za bebe. Zato su šest američkih proizvođača (Avent, Doctor Brown’s Natural Flow, Evenflow, First Essentials, Gerber, Munchkin, Nuk, i Playtex) prestali da ga upotrebljavaju u proizvodnju još 2009. Međutim, mada ga nisu koristili za pravljenje bočica koje se prodaju u Americi, nastavili su da ga ubacuju u proizvode namenjene ostalim tržištima.

Zbog velikih rasprava koje su potegnute u javnosti o ovoj temi, i brojni drugi proizvođači takođe su prestali da upotrebljavaju BPA. Oni obično na pakovanju cucli i flašica za bebe ističu simbol “BPA free”

U Evropskoj uniji u martu 2011. stupila je na snagu zabrana proizvodnja flašica sa BPA, a od juna se zabranjuje i prodaja i uvoz.

 

Ima li BPA u bočici vaše bebe?

  • Proizvođači flašica koji ne koriste BPA najčešće to jasno ističu tako što na ambalaži stavljaju znak “BPA free”.
  • Flašice za bebe sadrže kodove za reciklažu na dnu. One koje su obeležene sa brojevima 1, 2, 4, 5 i 6 najverovatnije nemaju BPA.
  • Neke, ali ne sve plastične bočice koje imaju reciklažne kodove 3 i 7 mogu da sadrže BPA.

 

Saveti pedijatara

 

  • Ne koristite stare i izgrebane bočice jer se tako tako lakše ispušta BPA.
  • Količina BPA koja se ispušta u tečnost iz bočice povećava se na višim temperaturama. Roditeljima se zato savetuje da posle sterilizacije bočica sačekaju da se one ohlade na sobnu temperaturu pre nego što je iskoriste za hranjenje deteta.
  • Bebama koje se piju mleko iz flašice trebalo bi dati formulu obogaćenu gvožđem, jer ono pruža stabilan izvor sastojaka potrebnih za zdravu ishranu bebe, što je važan element zaštite od mogućeg uticaja BPA.

 

Diskutujte o ovoj temi na Demetra forumu - Flašica za bebu

(da bi mogli da pristupite forumu, čitate tuđe postove i učestvujete u raspravi, potrebno je da se registrujete)