Name $ScriptID$ Home Page zZblDStL7dLK5wAtgeHrlPUITBORXLhIXD2LdB.4opr.I7

Prvih meseci ne bi trebalo da imate previše briga oko toga kako da bebino okruženje bude sigurno. Za sada novorođenče ne može samostalno da se kreće, a nema ni brige o sitnim predmetima koje može da dohvati. U ovom trenutku je veoma važno da obratite pažnju na par skrivenih stvari.

Skrivene opasnosti u kući za bebu

Bezbedno spavanje novorođenčeta

Kako biste smanjili rizik od sindroma iznenadne smrti novorođenčeta (SIDS), novorođenčad treba da spavaju na leđima na tvrdom dušeku. Ne dopustite da vaša beba spava na mekom predmetu poput jastuka, jorgana ili plišane igračke.

Toplo jednodelno odelo ili džak za spavanje je sigurniji izbor od ćebeta kojim bi mogla da pokrije glavu i ograniči mogućnost da diše. Korištenje ogradice za krevetac se ne odobrava iz istog razloga.

Dušek bi trebalo da stoji čvrsto, tako beba ne može da ostane zarobljena između njega i stranica krevetića. Proverite da krevetiću ne nedostaju ili ima slomljene delove ili praznine veće od širina flaše.

Sigurno menjanje pelena

Najčešći broj padova novorođenčeta je prilikom presvlačenja, kada se beba skotrlja sa pulta ili kreveta, ako ostane bez nadzora. Najbolje je da odredite mesto za presvlačenje - pult na komodi ili krevecu, pored postavite policu na kojoj će stajati sve što vam je potrebno (maramice, kreme, pelene...) kako bi jednom rukom uvek mogli da pridržavate bebu, a drugom dohvatite sve što vam je potrebno.


Bezbedno kupanje

Nikada tokom kupanja ne ostavljate bebu bez nadzora. Koliko god da vam se čini da je plitka voda, ni na sekund nemojte okretati glavu ili je puštati.

Za bebe koje sede postoji sigurnosni prsten koji se kupuje i pričvrsti za dno kade, a koji može da bude koristan dodatak. Ipak, i ako je beba u njemu, nemojte rizikovati da je ostavite.

Par saveta za bezbednost novorođenčeta

Evo dodatnih saveta kako da zaštitite svoje dete od drugih neočekivanih opasnosti:

• Držite teške ili lomljive predmete van dosega. Pomaknite predmete kao što su ramovi za slike i keramičke figurice od stola za prepovijanje i krevetića da vaše dete ne može da ih sruši.

• Smestite bebin nameštaj dalje od opasnosti. Držite krevetić i komodu za prepovijanje dalje od prozora, prozorskih zavesa i pokretnih vrata kako bi sprečili da se dete upetlja, uguši ili padne kroz prozor.

• Osigurajte nestabilan nameštaj. Važno je da sav nameštaj bude stabilno oslonjen, kako beba ne bi mogla da ga povuče na sebe.

• Pobrinite se da imate odgovarajuće noćno svetlo, uklonjene klizave tepihe kako biste mogli bezbedno da se krećete sa bebom u naručju i izbegnete pad.

Booking.com