Ne pretopljavajte bebu!

Roditelji su često u dilemi kako da obuku dete, a da mu ne bude previše vruće ili previše hladno. Zato nije redak slučaj da se na ulici mimoiđu beba koja je u kratkim rukavima i beba koja je u jakni.

Utopljavanje novorođenčeta

Novorođenče sve do šest nedelja starosti nema sasvim zreo mehanizam termoregulacije pa njegovom odevanju treba posvetiti posebnu pažnju. Takođe, ono nema mnogo masnog tkiva koje bi mu pomoglo da održava temperaturu.

Takva beba treba da boravi u prostoriji temperature oko 22 stepena Celzijusa, dok noću može biti i nešto hladnije, do 18 stepeni. Kada se beba kupa, sobu treba blago dogrejati do 25 stepeni. Ukoliko na primer bebu masirate pa je ona duže razodevena, onda treba dogrejati i više. Veoma je važno da se pri tome izbegnu nagle promene temperature.

Stopala kao i šake novorođene bebe su hladne. Ali koža vrata, grudi i leđa treba da bude topla. To je znak da je beba dovoljno toplo obučena. Bebe koje su pretplo obučene često se osipaju, znoje, budu nervozne.

Na sobnoj temperaturi od 22-23 stepena bebu treba obući lagano, ali slojevito jer vazduh izmeđuu slojeva bolje održava toplotu. Ona na sebi može imati bodi kratkih rukava i duksericu, donji deo trenerke i čarapice. Ukoliko je hladnije, dodajte još jedan sloj odeće, i naravno, skinite jedan ukoliko je u prostoriji pretoplo. Na ovakvoj temperaturi nije potrebno bebi stavljati kapicu. Ona se nosi ukoliko beba izlazi napolje na hladno i vetrovito vreme, kao i posle kupanja.