kupanje novorodjenceta
Prvi dani sa bebom: Kupanje

Većina trudnica dobar deo perioda drugog stanja potroši razmišljajući o tome kako će izgledati prvi dani sa bebom kod kuće, šta će beba raditi i kako se brinuti o njoj. Verovatno su vam mnogo puta već ponovili da novorođenče spava, plače, kaki i jede, na smenu, ali iako zvuči jednostavno, verovatno će vam biti potrebno još informacija, kako bi mogle da se opustite u ovom novom i neverovatnom periodu života.

Dve majke, ujedno pedijatri, Lora Džena i Dženifer Šu, napisle su o ovome zanimljivu knjigu “Kod kuće sa novorođenčetom: Od rođenja do realnosti”. Evo kako one to opisuju i šta preporučuju.

 

Kako okupati bebu?

Kupanje bebe spada u osnovne veštine koje ćete savladati čim ona dođe kući. Verovatno će vam u tome u početku pomagati patronažna sestra koja bi trebalo da dolazi i kupa bebu sve dok joj ne otpadne pupčani patrljak. No, čak iako nemate nikakvu pomoć, kupanje novorođenčeta ne bi trebalo da vam stvara nervozu: to je jedno divno iskustvo koje bi trebalo da bude prijatno za čitavu porodicu.

Svakako, pre nego što bebi otpadne pupčani patrljak, ne bi trebalo da je potapate skroz u vodu. Pupak treba da se suši kako bi pravilno i što pre zarastao. Zato prve dve nedelje bebu možete da perete samo sa mekanim sunđerom. Toplim mekanim peškirićem ili drugom tkaninom koju ste umočili u vodu posebno pažljivo i nežno obrišite sve pregibe na telu bebe: oko vrata, zglobova ruku i nogu. Ako primetite crvenilo i iziritiranu kožu na mestima koje pokriva pelena, dobro namažite masnom bebi kremom.

Više o nezi pupčanog patrljka

Bebina koža nije uvek savršeno glatka i nežna kao na reklamama, pogotovo kod tek rođenih beba. Kod mnogih beba koža se ljušti, imaju crvenilo, iritaciju, osip.

Pročitajte o nezi kože sa ekcemom

Sečenje bebinih noktiju

 

Pročitajte:

Prvi dani s bebom: Punjenje pelena

Prvi dani s bebom: Ishrana

Prvi dani s bebom: Štucanje, podrigivanje i bljuckanje

Prvi dani sa bebom: Plakanje

Prvi dani s bebom: Spavanje

 

 

Save

Booking.com