beba piski i kaki
Menjanje pelena - prvi dani sa bebom (VIDEO)

Većina trudnica dobar deo perioda drugog stanja potroši razmišljajući o tome kako će izgledati prvi dani sa bebom kod kuće, šta će beba raditi i kako se brinuti o njoj. Verovatno su vam mnogo puta već ponovili da novorođenče spava, plače, kaki i jede, na smenu, ali iako zvuči jednostavno, verovatno će vam biti potrebno još informacija, kako bi mogle da se opustite u ovom novom i neverovatnom periodu života.

Dve majke, ujedno pedijatri, Lora Džena i Dženifer Šu, napisle su o ovome zanimljivu knjigu “Kod kuće sa novorođenčetom: Od rođenja do realnosti”. Evo kako one to opisuju i šta preporučuju.

Koliko novorođenče kaki i piški

Novorođenče koje majka doji imaće najmanje pet mokrih pelena dnevno. Bebe koje su na dohrani imaće više – i do 10 mokrih pelena na dan.

Šta je normalno kada su u pitanju pokreti creva, veoma se razlikuje od bebe do bebe. Dojene bebe češće kake od beba na formuli pošto se ona nešto duže vari. Međutim, kod dojenih beba ova brojka može veoma da varira – od jednom u četiri ili čak više dana, do jednog kakenja posle svakog podoja. Dakle, vaša beba može kakiti i 10 puta dnevno, i jednom u pet dana – sve je normalno. Bebe na formuli najčešće kake nekoliko puta dnevno, ali i to može da varira do razmaka od 2 dana između pokreta creva.

Važno je da o ovome ipak vodite računa, da pišete ili pamtite kad je beba kakila. Pedijatar će vas verovatno pitati o njenim navikama tokom prvih kontrola.

Sadržaj koji beba prvi put iskaki, što se najčešće događa još u porodilištu, naziva se mekonijum. Prve stolice inače su veoma tamne, gotovo crne, a ni one koje slede neće baš mnogo ličiti na stolicu odrasle osobe. Spremite se na raznovrsni spektar: zelenkasto, svetlo braonkasto, žućkasto nalik boji senfa... No, ako primetite belu sluz ili končiće ili tačkice crvene boje, pozovite pedijatra. Crveno je obično znak krvi u stolici. Više o boji stolice pročitajte u tekstu Pogled na stolicu novorođenčeta.

Normalna stolica može da varira od veoma mekane do vodenaste, s tim što dojene bebe imaju mekšu stolicu koja se često može pomešati sa dijarejom. Generalno, dobro je obratiti pažnju na promene u izgledu, ali da biste uočili nekakav obrazac verovatno će biti potrebno malo više vremena. Ako ste u nedoumici – pozovite lekara.

Urednice Demetre, Milena i Tamara i prvi dani menjanja pelena sa njihovo osmoro dece:

Pročitajte:

Literatura:

  1. Lora Džena i Dženifer Šu:  “Kod kuće sa novorođenčetom: Od rođenja do realnosti”.
  2. Mayo Clinic: Baby bath basics: A parent's guide - https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/infant-and-toddler-health/in-depth/healthy-baby/art-20044438
  3. KidsHealth: The First Days of life - https://kidshealth.org/en/parents/first-day.html, june 2018. godine