Beba 1 mesec 2. nedelja
Kalendar razvoja bebe - 6. nedelja

Beba mesec dana 2. nedelja

Omiljene boje vaše bebe ove nedelje su crna i bela. Sada joj pažnju najviše okupiraju kontrasti boja. Počinje više da reaguje na vrtešku iznada kreveca, posebno ako ima crno-bele detalje.

U ovom uzrastu, bebama je slika još dosta mutna i upravo zato još uvek ne reaguju previše na druge boje.

Razvoj jednomesečne bebe – 2.nedelja

Beba sada veoma uživa u maženju. Što je više grlite, ljubite i mazite, veća je šansa da skoro vidite i prvi pravi osmeh. Beba sada sve više reaguje i na svet oko sebe. Osluškuje muziku, reaguje na muzičke igračke, proučava plišane i druge meke igračke.

Druženje sa jednomesečnom bebom – 2. nedelja

U ovom uzrastu, nije vam potrebno mnogo igačaka. Možete se zabavljati sa bebom i bez igračaka. Beba sada reaguje na šarena pakovanja, pa se možete zanimati tako što ćete joj pokazivati pakovanja različitih proizvoda, zatim joj možete pokazivati različito voće ili povrće i uvek naglašavati naziv. Beba će se zabaviti i ako bude u vašem naručju tokom posete hipermarketu ili pijaci da može da razgleda različite oblike i boje.

Ove nedelje obratite pažnju na...

Može se dogoditi da beba ima duge etape budnog stanja tokom noći, a preko dana više spava. Potrudite se da ostanete pribrani i prihvatite pomoć partnera, ako je moguće bar vikendom i razgovarajte sa njim da ima razumevanja, ako ste pod pritiskom zbog umora. Uskoro će beba umeti da raspozna dan i noć, pa više neće biti tako intenzivan ovaj problem. Pročitajte: Bebina rutina pred spavanje

Može se dogoditi da u ovo vreme dobijete i prvu menstruaciju nakon porođaja. Čak i ako isključivo dojite, to nije sigurna kontracepcija, ni razlog da nemate menstruaciju. Ako iskučivo dojite, to je često razlog da nemate ciklus za to vreme, pa nekad čak i sve vreme dok dojenje traje, ali nije garacija da budete 100% bezbedni.

Mama jednomesečne bebe – 2. nedelja

Sada već polako stičete rutinu, a i beba će uskoro imati neki tempo spavanja i budnog stanja. I telo se već polako vraća na staro. Sada je vreme i da planirate prvu kontrolu kod ginekologa, kako bi utvrdio da li je sve u redu i pregledao ranu. Takođe je neopohodno da obavite pregled da biste mogli da razmišljate o ponovnim seksualnim odnosima. Vreme je da pričate sa lekarom i o kontracepciji.

Većina žena još uvek nije psihički spremna za seksualne odnose sa partnerom, ali imajte na umu da partneru nedostaje intimnost sa vama. Pokušajte da bar razgovarate o tome. Partneri nekada imaju problem da iznova imaju odnose sa svojom ženom, jer je sada gledaju na jedan drugi način, pa je i njima potreban razgovor i podrška.

Prethodna: 5. nedelja

Sledeća: 7. nedelja