beba se budi
Zašto se beba iznenada budi noću?

Beba noću hoće da ustane i igra se - zašto?

Razlozi za noćno buđenje beba mogu da budu brojni. Možda će joj trebati vremena da se prilagodi da promenu vremenskih prilika, promenu dnevne rutine, rast zubića, polazak u vrtić, kada su praznici ili ako je bolesna.

Razvojne faze takođe mogu dovesti do toga da se beba koja je dugo spavala kao novorođenče sa šest meseci počne buditi više puta dnevno.

Ako beba počne da se budi često tokom noći, razmislite tokom dana šta bi mogao da bude razlog tome. Da li ste nešto promenili u načinu funkcionisanja? Da li joj nešto smeta u sobi? Da joj nije slučajno hladno ili previše vruće? Možda joj smeta neko svetlo ili televizor koji je upaljen u blizini mesta gde spava.

Uvođenje čvrste hrane i bebino spavanje noću

Spavanje sa bebom u krevetu

Bebina rutina pred spavanje

Spavanje novorođenčeta

Razmislite i o tome da li je beba prošla kroz neku novu razvojnu fazu kao što su promene u kretanju. Na primer, ako je počela da puzi ili stoji, sada se može dogoditi da to pokušava i tokom noći. Bebe često tada požele da noću isprobavaju savladano, ustaju, žele da se igraju tokom noći i ako im uzvraćate i još više ih razbuđujete, nećete biti na dobrom putu da ih uspavate.

Važno je da ostanete dosledni u svojim rutinama. Nemojte povlađivati bebi u tome da joj dozvolite da noću bude budna. Držite se ustaljenih navika i budite uporni. Ova faza će možda trajati nekoliko dana, ali može potrajati i nekoliko nedelja.

Podrazumeva se da bebu ne ostavljate da plače tokom noći. Već joj nežno pričajte. Sedite ili lezite pored nje, pevajte uspavanke, pričajte bajku, mazite bebu. Ipak, nemojte paliti veliko svetlo, ne igrajte se i nemojte se praviti da je sredina dana. Tako ćete samo narušiti zdrav san koji je potreban i vama i bebi.