fbpx
Kalendar razvoja bebe

3. nedelja bebinog razvoja – Kalendar razvoja bebe

Treća nedelja života bebe – Beba 3. nedelja

Ova, 3. nedelja bebinog razvoja je nedelja kada beba već ume da prepozna majku u odnosu na druge osobe. Čak, pored vas, počinje da raspoznaje i ljude iz bliže okoline koje često viđa. Zašto je bebama ovako važno da raspoznaju ljude iz svoje okoline? Bebe, kao i sva druga živa bića, imaju instinkt za preživljavanje, a boravak u porodici i poznatom okruženju im daje mogućnost da se opuste. Znaju da će ta poznata osoba da učini da budu bezbedni, voljeni, siti i presvučeni, a to je sve što im u tom trenutku treba da prežive.

Ove nedelje se može dogoditi da vam se čini da beba stalno plače. Razlozi mogu biti mnogobrojni od toga da je gladna, uznemirena, ima grčeve ili jednostavno želi da budete uz nju.

Pročitajte više:

3. nedelja bebinog razvoja i rasta

Dobro bi bilo da sada beba neko vreme u budnom stanju provodi na stomaku zbog motoričkog razvoja. Ove nedelje će verovatno već posle par dana pokušavanja uspeti da odigne glavu od podloge, a možda i čak da je okrene u jednu, pa u drugu stranu. Imajte na umu da se bebe brzo umaraju i pokušavajte da je stavite da se igra, leži i animirate samo kada su site i suve. Ukoliko beba postane nervozna i počne da plače, odustanite, pa kasnije probajte ponovo.

Pročitajte još: Razvoj kretanja bebe tokom prvih 6 meseci  

Tokom ove nedelje primetićete da su pokreti ruku i nogu bebe opušteniji. Novorođenče polako prestaje da se trza i stiče kontrolu nad svojim mišićima. 

Moguće je da beba tokom ovog uzrasta krene da razvija neki tempo spavanja. Mada novorođenčad tokom prvih nedelja svakako većinu vremena svakako provode spavajući. Duže intervale spavanja, posebno tokom noći, možete očekivati tek za mesec i više.

Smanjenje rizika od sindroma iznenadne smrti novorođenčeta

Neznanje kako najčešće dolazi do sindroma iznenadne smrti novorođenčeta je ono zbog čega mnogi roditelji strahuju i boje se da ostave bebu samu. U Sjedinjenim Američkim Državama ovo je vodeći uzrok smrti beba do prve godine jer tamo čak 2.500 beba godišnje premine u snu. U Srbiji, ovaj broj je daleko manji. 

SIDS (Sudden Infant Death Syndrome) je iznenadna i neobjašnjiva smrt bebe mlađe od godinu dana. Najčešće se dešava u snu, pa otuda i naziv „smrt u kolevci“.

Ovaj sindrom se najčešće javlja između drugog i četvrtog meseca starosti, a češće se događa tokom hladnih meseci. Faktori koji stvaraju potencijalni rizik su:

  • pušenje, konzumiranje alkohola i droga u trudnoći,
  • nedovoljno brige o trudnoći,
  • prevremeno rođena deca i bebe sa telesnom masom ispod proseka na rođenju,
  • starost majki ispod 20 godina,
  • izlaganje bebe duvanskom dimu po rođenju,
  • pregrevanje bebine odeće i postelje.

Pročitajte više: Sindrom iznenadne smrti novorođenčeta – SIDS

prva kontrola bebe - dodatni pregled bebe
3. nedelja bebinog razvoja

Druženje sa bebom u 3. nedelji

Bebe vole da vas slušaju. One još mesecima neće početi da izgovaraju ni prvu reč, ali će vrlo skoro pokušavati da imitiraju pokrete usana i proizvode čudne zvuke. Ona će se radovati da vi imitirate zvuke koje proizvodi i da proizvodite ritmične zvuke. Zatim imitirajte poljubac, pucketanje, duvajte vazduh i sve što vam padne na pamet.

Važno je da beba sluša što više govor od najranijih dana. Da li ćete joj čitati već sada bajke pred spavanje, čitati naglas svoju knjigu, pevati, recitovati ili opisivati šta se dešava u prirodi dok šetate, zaista nije važno. Osim što ćete tako pomoći da beba ranije počne da priča, ujedno će se osećati sigurnije jer dok god vam čuje glas, zna da ste blizu i da brinete o njoj.

Pročitajte još:

Treća nedelja bebinog razvoja – ove nedelje obratite pažnju na…

Beba je možda već počela da koristi lažu (dudu, cuclu) ili sisa prst. To joj može pomoći da se sama uspava.

Nemojte zaboraviti da radite Kegelove vežbe. One pomažu da se mišići vrate na mesto i oporavite nakon porođaja. Posebno ako imate problema sa kontrolom urina.

Prvi kontrolni pregled krvne slike i kod ginekologa je potrebno da uradite šest nedelja nakon porođaja. Razmislite o tome kada vam odgovara da zakažete.

Mama – 3. nedelja bebinog razvoja

Ove nedelje, mama će se pre svega osećati iscrpljeno. Beba se još uvek često budi noć. Vrlo verovatno i često kaki, pa je noćno presvlačenje neminovno. Osim toga, ne razlikuje dan i noć, pa ima intervale budnog stanja u sred noći, a ako su još praćene i grčevima, sna ima jako malo.

3 nedelja bebinog razvoja
3. nedelja bebinog razvoja

Jedino što u ovoj situaciji možete da uradite, ako nemate potrebe da brinete o starijem detetu i imate mogućnost, je da se naspavate preko dana onda kada i beba spava. Pokušajte makar da odmorite i ispužite se ili pogledate nešto na televiziji. Svaki minut odmora je dragocen.

Najčešća greška novopečenih mama je da čim beba zaspi, one trče da urade sve kućne poslove, kuvaju i sređuju se. Time samo postižu da budu umorne i zapetljane u haos. Obaveze vam neće pobeći. Kuvati možete i dok je beba budna, kao i mnogo drugih stvari.

Ako se budete odmarali dok beba spava, makar to bilo i ispijanje kafe dok surfujete po internetu, imaćete više energije da posle uz budnu bebu i pevanje pesmica jednom rukom kuvate ručak. Na kraju krajeva, sada već ima toliko pomagala koja mogu animirati bebu (ljuljaška, kolica, autosedište, bebi gimnastika) i uz vaš glas i povremeno ljuškanje svašta možete da postignete.

VAŽNO: Ukoliko ste konstanto iscrpljeni, može se desiti da imate problem sa gvožđem. Proverite krvnu sliku obavezno.

Pročitajte još: Anemija posle porođaja

Kako vreme bude odmicalo, beba će imati određeni tempo spavanja i ishrane. Manje će spavati, ali ćete moći da okvirno planirate vreme.

Literatura 3. nedelja bebinog razvoja:

  1. WhatToExepect – https://www.whattoexpect.com/first-year/month-by-month
  2. PregnancyBirth&Baby – https://www.pregnancybirthbaby.org.au/baby-development
  3. CDC – https://www.cdc.gov/ncbddd/actearly/milestones/milestones-2mo.html
  4. WebMD – https://www.webmd.com/parenting/baby/features/stages-of-development#1
  5. HealthLine – https://www.healthline.com/health/baby/baby-development-stages

Tekst “Treća nedelja bebinog razvoja” objavljen: 12. januar 2016. godine, ažuriran: 3. januar 2024. godine

3. nedelja bebinog razvoja
Treća nedelja bebinog života – Foto: Canva/Demetra

Ads

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button