Beba - 25. nedelja

Beba stara 6 meseci – 1. Nedelja

Šest meseci je uzbudljiva prekretnica u životu vaše bebe. Ovo je vreme kada će očeti da jede, uskroo će umeti da sedi i puzi, a svakim danom će sve više uživati i u svetu koji okružuje bebu.

Bebe različito reaguju na dečije pesmice, a drugačije na uspavanke. Istraživanja su pokazala da beba, kada joj pevate uspavanku biva skoncentrisana na sebe, gleda svoje prstiće, sisa palac i uspavljuje se. Dok kada čuje zvuke pesmice kao što je „Slon lepotan“, „Miš je dobio grip“ ili „Razbole se lisica“ beba počinje da se okreće okruženju, pokušava da kaže da želi još uvek da sluša uz skakanje, proizvodnju cike i udaranje.

O važnosti pevanja uspavanki, možete čitati OVDE!

Razvoj petomesečne bebe – 4. Nedelja

Istaživanja su pokazala da beba već između petog i sedmog meseca može da pravi razliku između srećnog, tužnog i iznenađenog lica. Ukoliko danas imate dobar dan, beba će to znati da prepozna i da deli sreću sa vama. Bebi je veoma važno da nauči da prepoznaje emocije kod drugih jer je i to jedan od urođenih instinkta koje ima. Vi joj možete pomoći, tako što ćete opisivati emocije. Na primer: „Tata je iznenađen jer umeš to da uzmeš“, „Mama je zabrinuta jer ti curi nosić“ i tome slično.

Druženje sa petomesečnom bebom – 4. nedelja

Pokušajte da jedete kada hranite bebu. Ovo može postati jedan lep ritual u kom ćete i vi i beba uživati. Nije da ćete uvek imati mira, možda će delovati i veoma haotično, ali bebi ćete dati primer kako se uživa u hrani. Tako bebu motivišete da i ona proba nove i različite ukuse i pokazujete joj da je hrana nešto lepo. Uz to, sigurno će vam biti lakše kada je bezbedna u svojoj hranilici dok vi jedete, čak i ako jednom rukom morate da joj dodajete igračku ili pevušite.

Uvek bebi nudite sve grupe namirnica i vrste hrane koje su prilagođene njenom uzrastu. Raznovrsna ishrana je ključna za pravilan rast i razvoj, a to što vi ne volite neke namirnice, ne znači da se detetu neće dopasti.

Ove nedelje obratite pažnju na...

Moguće je da beba sada ima intervale spavanja i do sedam sati bez buđenja. To ne znači da će svake noći spavati isto, kao i da svaka beba ume da spava bez buđenja. Možda će proći još nekoliko meseci, kod nekih čak i godina, dok ne počnu da spavaju bez buđenja tokom noći. Kao što su svi ljudi različiti, tako neke bebe spavaju po celu noć, druge se bude često, neke vole da spavaju same, ali većina njih lepše spava kada je mama u blizini.

Čim bebi izbije prvi zubić, morate početi sa pranjem. Nema potrebe da bilo šta čekate i rizikujete kvar mlečnih zuba. A važno je i da beba stiče naviku pranja zubića.  

Mama petomesečne bebe – 4. Nedelja

Nekada su mame toliko obuzete time šta će beba jesti, da se pozabave obavezama oko kuće, da će zaboraviti da sebi spreme obrok. Ovo nije dobro čak i ako ne dojite bebu jer vi ste osoba koja brine o njoj.

Opšte je poznato da je doručak najvažniji obrok. Vaše telo treba da se probudi i proteini koje ujutru i spori ugljeni hidrati će vam dati energiju za naporan dan. Najbolji izbor je da imate klasičan engleski doručak ili neku od varijacija sa jajima i hlebom od celih zrna žitarica.

Booking.com

Zdravlje

More Articles

Žena

More Articles

Pre trudnoće

More Articles