Beba - 19. nedelja

 Beba stara četiri meseca – 3. nedelja

Beba je sada svesna kretanja oko sebe. Ona posmatra automobil, psa, loptu, igračke, ljude i sve što se pomera. Sada se može dešavati da gleda oko sebe i prekida podoj kada joj se u vidokrugu nešto pomeri.

U ovom uzrastu je česta pojava da se majka žali kako beba svaki čas prekida podoj i gleda okolo, kako joj svašta odvlači pažnju i plaši se da ne ostane gladna.

Pročitajte:

Razvoj četvoromesečne bebe – 3. nedelja

Plač je i dalje osnovni način bebine komunikacije, ali se u ovom uzastu javlja i smisao za humor. Beba sada uči da se igra žmurke. Probajte da stavite pelenu ispred svog lica, a onda da se pojavljujete sa čuvenim ''Bu!'' ispred bebinog lica.

Beba sada reaguje i na vaše grimase koje pravite. Pravite različite izraze lica, smejte se, namigujte, plezite i uz to proizvodite različite zvuke. Vaša beba voli da vas sluša i u ovom fazi joj to zaista i pomaže da razvija sopstvene jezičke veštine.

Druženje sa četvoromesečnom bebom – 3. nedelja

Igrajte se letenja aviona. Ova igra je čista radost i uživanje za bebu i vas, a pomaže joj da razvija kupnu motoriku i uči kretanje. Držite bebu okrenutu malo na stomaku, malo na leđima. Dobro je držite u jednoj ruci i onda nežno pravite pokrete letenja. Beba će uživati da ''leti'' smejaće se, kada se bude osećala bezbedno čak će raširiti i ruke.

Ove nedelje obratite pažnju na...

Ukoliko je partner odsutan preko dana, verovatno će mu prijati da učestvuje u večernjem ritualu kupanja. Pustite partnera i bebu da grade svoj odnos na način kako njima to odgovara. Beba će biti bezbedna sa partnerom, a to što on možda želi 5 minuta duže da je mazi, masira posle kupanja ili joj sporije oblači pelenu, nije nikakav problem. Vi to verovatno obavljate brže i veštije, ali to nije razlog da i tata ne radi takve stvari.

Mama četvoromesečne bebe – 3. nedelja

Teško je da uz četvoromesečnu bebu imate dom u kome je sve u savršenom redu. Budite realni, beba je prioritet, a vi morate da budete zdravi i odmorni zbog nje i zbog sebe. Fokusirajte se na stvari koje su zaista bitne. Važno je da uspete da spremite zdrave obroke, da sredite veš jer morate nešto i obući, kao i sudove iz kojih jedete, a onda dolaze na red usisavanje, brisanje i slično. Energiju koja odlazi na pranje prozora, razna glancanja i čuda ostavite za neko drugo vreme.

Prethodna: 18. nedelja

Sledeća: 20. nedelja

Booking.com

Zdravlje

More Articles

Žena

More Articles

Pre trudnoće

More Articles