Beba - 14. nedelja

Beba stara tri meseca – 2. nedelja

Vaše dete svakodnevno napreduje neverovatnom brzinom. Njegova memorija radi punom parom. Dete još uvek ne može trajno da pamti sve događaje u toku dana ili osobe koje sreće, ali sada je već u stanju da zapamti svoje roditelje i okruženje na koje je naviklo.

Bebe u svom domu već imaju ustanovljene obrasce ponašanja, kao i u kolicima, parku i sa poznatim osobama. Kada se nađu u sredini koja im nije poznata tek moraju da uče veštine. Zato se može desiti da beba ima problem da zaspi u automobilu, kada odete kod prijatelja ili prvi dan na letovanju.

Pročitajte više:

Funkcionisanje na nepoznatom mestu je problem u početku i za stariju decu. Zato je potrebno da naučite da im date vremena da se prilagode i da ih za neke situacije razgovorom pripremite, na primer, polazak u vrtić ili odlazak kod zubara.

Razvoj tromesečne bebe – 2. nedelja

Počev od rođenja, dodir je ono što umiruje bebu. Ona uživa u dodiru vaše kože i oseća se bezbedno. Kako raste, stimulisanje čula dodira je i dalje jako važno. Sada možete pokušati da pomognete da razvija čulo dodira različitim teksturama. Pokušajte sa mekanim teksturama igračaka od pliša, filca, gume ili pamuka. Pazite da beba ne stavi u usta igračke koje imaju dlačice. Sada se na tržištu mogu naći i razne čvrste slikovnice, namenjene za decu od rođenja, koje imaju delove od različitih materijala.

Druženje sa tromesečnom bebom – 2. nedelja

Bebu zvuk udarca i zvečanja veoma zabavlja. Bez obzira što vama ta buka sigurno ne prija uhu, obraduje vas kada vidite bebino nasmejano lice. Dozvolite bebi da lupa u prazne sudove. Stavite je u krilo, a ispred sebe postavite naponako okrenute šerpe i plastičnu kutiju. Pokažite bebi kako da lupa u njih i beskrajno ćete je zabaviti. Možete pokušati da joj pomažete i menjate ritam udaraca. Može vam kao pomoć poslužiti i štapići, flomasteri, varjače ili nešto slično što će omogućiti jači zvuk udarca.

Ove nedelje obratite pažnju na...

Posle tri meseca od početka dojenja, uveliko ste uigrani. Sve vam je poznato i ide lako. Međutim, može se dogoditi da beba iznenada počne da odbija dojku. Ovaj problem ne bi trebao da traje dugo i rešićete ga čim otrijete razlog. Ako se u međuvremenu dogodi da dojka postane vruća, crvena, otečena i bolna, velika je verovatnoća da ste dobili Mastitis.

Pročitajte i:

Mama tromesečne bebe – 2. nedelja

Ako dojite svoju bebu, sigurno već vodite računa da se zdravo hranite, izbegavate brzu hranu, gazirane napitke i sve što bebi može da škodi. Ali, ako joj dajete adaptirano mleko i prilično ste opušteni po pitanju ishrane, možda je sada pravo vreme da povedete računa o ishrani, za užinu jedite voće umesto keksa i pokušajte da polako vratite telesnu težinu koju ste imali pre trudnoće. Ne samo da ćete lepo izgledati i imati više energije tokom dana, već ćete se i bolje psihički osećati kada se pogledate u ogledalu.

Žene koje doje ne smeju da budu na strogoj dijeti. Umesto toga, prilagodite ishranu tako što ćete jesti što više supe, povrtnih čorbi i meso koje nije masno. Unosite veće količine vode i šetajte kada god ste u mogućnosti. Ako se niste porodile carskim rezom, možete i da vežbate sa bebom u naručju.

Nemojte očekivati rezultate preko noći. Devet meseci ste bili u drugom stanju i od toga bar 6 dobijali kilograme. Dajte sebi isto toliko vremena i za povratak na pređašnje stanje.

Pročitajte:

Prethodna: 13. nedelja

Sledeća: 15. nedelja

Booking.com

Zdravlje

More Articles

Žena

More Articles

Pre trudnoće

More Articles