šesti mesec trudnoce
27. nedelja trudnoće

Šesti mesec trudnoće - 5. nedelja

Vi ste buduća mama! - 27. nedelja trudnoće

Sada ste u poslednjoj nedelji drugog trimestra. Kako se približavate kraju, učiniće vam se da trudnoća ide unazad jer se ponovo počinju javljati umor i učestalo mokrenje. Vaš stomak će svake nedelje sve više rasti.

Prateći pokrete bebe, sada već znate kada je budna, a kada spava. Prostor joj postaje sve tesniji, a udarci jači.

 

Kako ćete se osećati 27. nedelje trudnoće?

Ponovo počinje da se javlja problem sa učestalim mokrenjem. I do kraja trudnoće vas neće napustiti, samo će se pojačavati. Pošto ne možete ništa da preduzmete, pomirite se sa tim da je to sporedan efekat trudnoće. Pripremne kontrakcije postaju jače. Trebalo bi da očekujete da se redovno javljaju, a mogu početi da izazivaju i određenu nelagodnost. Proverite samo da li ste upoznati sa znacima prevremenog porođaja i pokušajte da ne brinete o tim kontrakcijama.

Pročitajte više o Pripremnim kontrakcijama!

Inkontencija urina je normalna pojava u trudnoći. Iako je neprijatno, često se može dogoditi da vam malo urina procuri u gaćice kada se nasmejete, nakašljete ili kinete. Trudite se da što češće radite Kegelove vežbe za jačanje mišića karlice. One će vam pomoći da sprečite nekontrolisano curenje urina u trudnoći.

Pročitajte više o Inkontinenciji urina!

Pratimo bebin razvoj u šestom mesecu trudnoće! 

Cirkulatorni sistem i sistem za varenje bebe nastavljaju da se razvijaju. Reproduktivni organi su na svom mestu do ove nedelje.Ukoliko nosite devojčicu, u njenim jajnicima su već spremne ćelije folikula koje će proizvesti tokom života. Dečacima se u ovo vreme počinju spuštati testisi, mada će nekima ostati podignuti sve do rođenja.

Beba sada reaguje na jaku svetlost i zna da razlikuje dan od noći (ukoliko je stomak otkriven ili imate svetlu garderobu. Možete isprobati kako se pomera, ako stomaku približite upaljenu baterijsku lampu. Ipak, nemojte preterivati da joj ne narušite rutinu kada je navikla da spava, a kada da je budna. Ona sada drži otvorene oči povremeno. Iako su joj oči otovrene, još uvek neće reagovati na koordinisan način. Mrežnjače, deo oka osetljiv na svetlost, sazreva oko ove nedelje.

Vaša beba sada ima malo manje plodove vode koja ga okružuje. Kao rezultat toga, biće intenzivniji osećaj pri udaranju. A nekada čak može prouzrokovati nelagodnost i bol.

Pupčana vrpca je sada iste dužine kao i fetus. Kako se trudnoća bude nastavljala, pupčana vrpca će čak biti i duža.

 

Bavimo se merama bebe i trudnice u šestom mesecu trudnoće!

Vaše telo

Ove nedelje bi trebalo da dobijete oko 500g. Trudite se da ne jedete pretešku hranu, kako biste imali i više energije. Fokusirajte se na vašu preporučenu telesnu težinu u trudnoći. To je bitno za vaše zdravlje prvenstveno. Osim toga, lakše ćete se kretati i funkcionisati, ako ne dobijete previše kilograma. Kasnije ćete lakše smršati, a manje su šanse da dobijete previše strija, da se koža na bokovima i stomaku vrati u pređašnji oblik i da što pre obučete staru garderobu.

Vaša beba

Beba je sada okvirno dugačka 36.5 centimetara od vrha temena do pete, a teška oko 875 grama. Naravno, svaka beba se individualno razvija u stomaku i moguća su odstupanja u težini i dužini bebe.

Pogledajte tabelu težine i dužine fetusa po nedeljama trudnoće!

 

Još saveta za 27. nedelju trudnoće

Obilje energije koje ste imali u jednom trenutku sada zamenjuje ekstremna iscrpljenost. Možda ćete primetiti da ste više umorni nego što ste bili do sada. Umor je uobičajen za kraj drugog tromesečja i treće tromesečje trudnoće. Dodatni zamor vam stvaraju teška materica i bolovi u leđima. Da ne pominjemo poremećaje spavanja (sindrom nemirnih nogu, grčeve, često mokrenje). Ukoliko ste u mogućnosti, probajte da kratko dremnete u toku dana i 15 minuta će vam biti dovoljno da se osećate potpuno drugačije.

Pročitajte više o Nesanici u trudnoći!

 

Prethodna - 26. nedelja trudnoće

Naredna - 28. nedelja trudnoće 

Za sve nedelje kliknite na baner ispod! ⇓

Žena

More Articles

Pitajte stručnjaka

More Articles

Trudnoća

More Articles

Deca

More Articles