fbpx
PorodicaPorodična trpeza

Popara – tradicionalni doručak

Popara je od vajkada poznato jelo u Srbiji. Nekada jelo siromašnih, u poslednje vreme sve češće, veoma popularno. U našim bolnicama i vrtićima, nažalost, nikada nije izašlo iz mode u svom najskromnijem i bezukusnijem obliku.

Kao i svako jelo, samo je važan način na koji ga pravite, da li dodajete neke sastojke koji su vam ukusni. A definitivno je nešto što možete praviti bebi za doručak već od uvođenja mlečnih proizvoda i glutena u ishranu.

Popara je jedno od jela koje u poslednje vreme nalazi svoje mesto na meniju restorana uz uštipke, prženice i kačamak, kao ne baš jeftin doručak. Neki to ismevaju, neki se raduju, a neki jednostavno ni ne znaju kako da naprave ukusnu poparu kod kuće.

Šta vam treba za poparu?

popara

Sastojci su uglavnom proizvoljni i po ukusu. Nema tačne mere, već ćete ovde morati sami da napravite procenu.

  • Malo putera
  • Stari hleb, kifle, šta god…
  • Kajmak, sir, pavlaka…
  • So
  • Voda

Kako se pravi popara od starog hleba?

U šerpu stavite kockicu putera da se istopi. Preko dodajte iscepkan ili iseckan hleb (meni je lakše da ga isečem na sitne kockice. Kada sam pravila bebi, sekla sam samo sredinu ili meke kifle). Nalijte vodom toliko da hleb bude potpoljen potpuno, ali ne i da pliva u vodi. Mešajte da se malo ukuva u vodi.

Ako vam se učini da je previše žilav, dodajte još malo vode. Posolite po želji, vodite samo računa da li ćete dodati već sir koji je dosta slan(bebama u svakom slučaju nemojte soliti). Onda izmrvite sir, dodajte kajmak, krem sir, pavlaku ili šta želite. Promešajte da se sve lepo sjedini, sklonite sa vatre i servirajte.

Popara od starog hleba – napomena

Neki prave i sa proprženim minijaturnim komadićima slaninice umesto putera. Savet je da slaninu izvadite kada se isprži, pa je dodate na kraju. Ako je ostavite u šerpi, razmekšaće se od kuvanja.

POPARA
Popara od starog hleba

Na slici je primer serviranja sa sušenim listom celera, i paradajzom i proprženim prazilukom pored. Možete ga dodati i unutra, kao i izrendati još sira preko ili staviti kašiku pavlake. Stvar je ukusa šta vam se dopada.

Pročitajte:

Objavljen: 16. avgust 2020. godine, ažuriran: 27. mart 2024. godine

Reklame

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button